Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Smrt Dade Vujasinović još nerasvetljena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2011.

Izvor: Politika

Smrt Dade Vujasinović još nerasvetljena

Slučaj novinarke Dade Vujasinović, koja je 9. aprila 1994. godine pronađena mrtva u svom stanu u Novom Beogradu, kao da se ni posle 17 godina nije pomerio sa početka.



Na godišnjicu njene smrti, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje veruje da je reč o ubistvu, ponovo je pozvalo policiju, tužilaštvo i pravosuđe da rasvetle i procesuiraju slučaj.

- Vreme je da pravda bude zadovoljena, a krivci, inspiratori i ubice izvedeni pred sud i kažnjeni za zločin počinjen nad jednim životom, jednom profesijom i slobodom, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Podsetimo, početkom 2009. godine, tadašnji okružni javni tužilac u Beogradu zatražio je od MUP-a da preduzme neophodne radnje kako bi se utvrdilo da li je novinarka Radislava Dada Vujasinović ubijena i ko je izvršilac ovog krivičnog dela.

Ovakav zahtev tužilaštvo je podnelo s obzirom na to da iz nalaza i mišljenja veštaka balističara Vlade Kostića, od 30. maja 2008. godine, proizilazi da je smrt Vujasinovićeve „najverovatnije uzrokovana delovanjem druge osobe”. U svom nalazu Kostić je, između ostalog, naveo i da su „u telu pokojne Radislave Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što ukazuje da su u nju ispaljena dva sačmena snopa koja su formirala veoma tešku ranu”.

U dokumentu se navodi i da je zbog rane „leva ruka najverovatnije trenutno bila izbačena iz funkcije usled čega je pokojna bila onesposobljena za dalje rukovanje predmetnim oružjem”.

Kada je ponovo otvorilo istragu, tužilaštvo je, samoubistvo okvalifikovalo kao ubistvo, kaže za „Politiku” Zagorka Dolovac, republički javni tužilac.

– Po hitnom postupku smo saslušali sve stare i nove svedoke, a trenutno se spisi predmeta nalaze na razmatranju pred članovima sudsko– medicinske komisije iz Novog Sada i u najskorije vreme očekujem njihov pisani nalaz koji će biti krucijalan za dalji tok postupka – rekla je Dolovac.

Prema njenim rečima, sve radnje koje su preduzete trebalo bi da pomognu u otkrivanju okolnosti ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović.

Tužiteljka Dolovac i pored toga što, kako kaže, u ovoj fazi postupka ne može da govori o detaljima, ocenjuje da je indikativno da svedoke u policiji niko nije pitao o čemu je Dada pisala uoči ubistva i da li su joj u vezi sa tim upućivane neke pretnje, kao i sa kim se u to vreme susretala, već su oni saslušavani samo na okolnosti da li je ona posećivala psihijatra.

M. Derikonjić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi