Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaštitnik građana tražio i dobio zaštitu od predsednika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 02. 2011.

Izvor: Politika

Zaštitnik građana tražio i dobio zaštitu od predsednika

- Razgovarao sam juče sa gospodinom Tadićem o ozbiljnim pritiscima kojima sam izložen, kaže ombudsman Saša Janković



Zaštitnik građana Saša Janković, posle jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Borisom Tadićem, kaže za „Politiku” da je dobio punu podršku šefa države u svom radu posle, kako tvrdi, ozbiljnih pritisaka kojima je izložen u poslednje vreme.

- Ovog puta, pored uobičajenih tema, razgovarali smo i o svojevrsnom pritisku preko medija na zaštitnika građana da na određeni način postupa. Predsednik je još jednom podržao nezavisnost državnih kontrolnih organa i istakao da u našem radu ne smemo da se povodimo ni za političkim obzirima, niti da popuštamo pod bilo kakvim pritiscima. Naš posao je da se ne obaziremo na želje političara i vlasti, niti da se ulagujemo građanima i povlađujemo očekivanjima koja nisu opravdana. Poručujem svima da neću promeniti način rada – dodaje ombudsman.

Janković otkriva da je dobijao „veoma jasne poruke da bi bilo bolje, u smislu odnosa sa vlašću, da nije došao u situaciju da traži da se vrate promenjene odredbe skupštinskog poslovnika”.

- Disciplinovanje nezavisnih organa je kada parlament u svoj poslovnik unese odredbu po kojoj će usvajati izveštaje zaštitnika građana i poverenika, a ne samo primati k znanju, kao što je svuda u svetu. Jer, parlament može i da ne usvoji izveštaj, čime se nezavisni organi podvrgavaju političkom pritisku. Ako mi moramo da merimo našu kritiku prema vlasti, kako bi izveštaj bio usvojen, nismo više u prilici da štitimo prava građana – objašnjava Janković.

Kako dodaje, još pre dve godine ukazao je da su blanko ostavke suštinsko kršenje prava građana i osporio je Zakon o informisanju, „iza koga je jedna politička opcija izuzetno snažno stajala”.

- Imao sam duel sa parlamentom povodom Zakona o elektronskim komunikacijama, kada su tvrdili da ja nisam ni podneo amandmane, već da sam ih ostavio skupštinskom portiru. Konstatovao sam povodom privatizacije da su pojedina ministarstva davala lažna obećanja građanima. Reagovao sam i povodom „blic-kriga” na beogradska romska naselja. Vrlo oštro sam ukazao na probleme u reformi sudstva i na aljkavost u sprovođenju izbora za savete nacionalnih manjina. U poslednje vreme veoma intenzivno radim na sprečavanju zloupotreba u zdravstvu. Jasno je da nema puno političkih opcija koje su ostale pošteđene moje kritike – nabraja ombudsman razloge zbog kojih trpi pritiske

B. Bilbija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi