Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vrednost na ceni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 06. 2010.

Izvor: Danas

Vrednost na ceni

Uručene tradicionalne godišnje nagrade lista Danas





Beograd - Povodom 13. rođendana lista Danas juče su uručene tradicionalne godišnje novinske nagrade - „Stanislav - Staša Marinković“, „Nikola Burzan“, kao i priznanja „Prijatelj Danasa“.

Nagradu „Stanislav Staša Marinković“ za novinarski poduhvat dodeljena je književniku Svetislavu Basari za pisanje u kolumni „Famozno“ u Danasu. Iako su se već juče, kada su objavljeni laureati, pojavili negativni komentari u stilu da Svetislav Basara nije novinar, već književnik, Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik lista Danas, istakao je da su književnost i novinarstvo srodni i da je Svetislav Basara i ranije bio novinar.

- Kao što bi Basara rekao, u Bajinoj Bašti su novinar i književnik jedno te isto, dodao je u šali Panović.

Basara je istakao da nije podvig pisati kolumnu, „podvig je napraviti toliko budalaština u ovoj zemlji i pričati javno o njima“.

- Toliko nemilih događaja u našoj zemlji ima da bih mogao tri kolumne, a ne jednu dnevno da napišem. Nadam se da će doći vreme kada nam kolumne više neće biti potrebne, istakao je Basara.

Nagrada „Nikola Burzan“ koja se dodeljuje za uspešan rad i zalaganje u redakciji u protekloj godini pripala je uredniku političke rubrike Nikoli Tomiću.

- Da bi bio uspešan glavni i odgovorni urednik moraš u svakoj rubrici imati urednika koji je pametniji od tebe, u oblasti kojom se bavi, a ja sam siguran da u političkoj rubrici imam takvog urednika, istakao je Panović.

Nikola Tomić istakao je da je Danas medij u kome se poslovni interesi lista ne odražavaju na rad političke rubrike.

- U to sam siguran. Pošto nisam dete Danasa i ovde sam tek tri godine zadovoljstvo što primam ovu nagradu je još veće, istakao je Tomić.

Priznanja „Prijatelj Danasa“ koje naš list dodeljuje javnim ličnostima sa kojima deli iste vrednosti dodeljena su teatrologu Jovanu Ćirilovu, književniku i filozofu Radomiru Konstantinoviću i guverneru Narodne banke Srbije u ostavci Radovanu Jelašiću.

Radomir Ličina, član UO Danasa, istakao je da je naš list jedini dnevni list koji pripada samo sebi, svojim čitaocima, novinarima i saradnicima.

- Priznanje „Prijatelj Danasa“ dodeljuje se za trajnu saradnju i privrženost istim idealima. Danas ne zaboravlja one sa kojima se borio u najtežim vremenima, istakao je Ličina.

Zbog bolesti i godina dodeli priznanja nije prisustvovao književnik i filozof Radomir Konstantinović, a guverner Narodne banke koji je na poslovnom putovanju u Ohridu priznanje će primiti naknadno.

Jovan Ćirilov je istakao da ovo priznanje govori o širini Danasa, jer piše u dva medija, a priznanje je dobio od Danasa.

Antrfile : Dobitnici „Staše“ i „Burzana“

Svetislav Basara
je autor više od dvadesetak književnih radova, romana, zbirki pripovedaka i eseja. Dobitnik je više nagrada za književnost, a njegov roman „Fama o biciklistima“ smatra se jednim od najboljih romana druge polovine dvadesetog veka u srpskoj književnosti. Roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ doneo mu je NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen 2006. godine.

Nikola Tomić je u Danasu od leta 2007. Ubrzo je imenovan za urednika unutrašnje rubrike, a od 2009. je urednik političke rubrike. U novinarstvu je od 1997, na Radiju 021, potom je bio glavni urednik radija Kontakt plus, jedan od urednika na Radiju B92, izveštavao za ANEM, pariski RFI, Radio Crne Gore, i sarađivao s ECBJ i BBC Njorld Trust. Rođen je pre 34 godine u Vranju.

Radomir Konstantinović rođen je 1928. godine u Subotici. Za roman „Izlazak“ je 1960. godine dobio NIN-ovu nagradu. Autor je kultne „Filozofije palanke“.

Jovan Ćirilov rođen je 1931. u Kikindi. Diplomirao je filozofiju u Beogradu. Bio je na čelu JDP od 1985. do 1999, kao i u Ateljeu 212. Od osnivanja 1967. do danas umetnički je direktor BITEF-a, a od 2001. do 2007. je predsednik Nacionalne komisije Jugoslavije, a potom Srbije pri Unesku. Francuska ga je nagradila ordenom viteza umetnosti i književnosti.

Radovan Jelašić Ekonomista i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rođen je 1968. u mestu Baja u Mađarskoj. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i magistrirao na Univerzitetu u Ilinoisu, Čikago. Bankarsku karijeru započeo je u Dojče bank u Frankfurtu.

M. D. M.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi