Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Od jeseni reforma medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 06. 2010.

Izvor: Pregled

Od jeseni reforma medija

U petak predstavljanje studije medijske scene u Srbiji Beograd Studija medijske scene u Srbiji, koja je osnova za donošenje strategije, biće predstavljena javnosti u petak, najavila je pomoćnica ministra kulture zadužena za medije Nataša Vučković-Lesendrić.




Medijsku studiju izradili su međunarodni eksperti koje je angažovala Delegacija Evropske komisije u Beogradu, a biće predstavljena na konferenciji „Evropski put za srpske medije“ u beogradskom Medija centru.

Posle javne rasprave koja počinje u petak, 25. juna, strategija će na usvajanje na jesen, a uslediće medijska reforma u svim segmentima, uključujući zakonodavni okvir. Studija sadrži pravnu i ekonomsku analizu medijske scene, uporednu analizu domaćeg i evropskog zakonodavstva i institucija zaduženih za sprovođenje medijskih politika.

„Ovo je jedinstvena prilika da uredimo medijsku scenu u Srbiji na osnovu opsežne i pouzdane studije nezavisnih evropskih eksperata iza koje stoje i ozbiljne međunarodne institucije. Tu priliku ne smemo da propustimo, jer je već dosta vremena izgubljeno na parcijalno rešavanje pojedinih medijskih problema što nas nije daleko odvelo“, kazala je juče Nataša Vučković-Lesendrić.

Kako je navela, naziv konferencije je „Evropski put za srpske medije“, jer bi bilo pogrešno stavljati i pravo, i teret rešenja samo na državna pleća.

„U ozbiljnim poduhvatima poput ovog, neophodno je učešće svih segmenata društva, posebno ako se imaju u vidu sve obaveze koje su pred nama u procesu evrointergracija. Više od dva meseca javne rasprave koja suštinski treba da obezbedi vreme svakom zainteresovanom pojedincu da proveri iznete činjenice i prezentovane najbolje evropske prakse, biće više nego dovoljno i za najveće skeptike“, kazala je Vučković-Lesendrić.

Ona je izrazila zahvalnost Delegaciji EK u Srbiji „koja je imala sluha i podržala projekat“ i najavila da će od septembra biti sačinjen Nacrt strategije razvoja medija u Srbiji.

Beta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi