Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saradnja RTS-a i kineske televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2012.

Izvor: RTS onlajn

Saradnja RTS-a i kineske televizije

Radio-televizija Srbije i Centralna kineska televizija potpisale sporazum o saradnji, koji predviđa razmenu programa i međusobnu podršku i pomoć u radu.

 Kineska televizija zatražila RTS-ove programe preko kojih bi upoznala svoje gledaoce sa geografijom, kulturom i privredom Srbije.

Sve veću privrednu saradnju Kine i Srbije i dobre političke odnose uskoro će upotpunjavati i bolja medijska saradnja. Radio-televizija Srbije razmenjivaće program sa Centralnom kineskom televizijom (CCTV - Si-Si-Ti-Vi).

Gledaoci srpskog javnog servisa prvo će moći da vide dokumentarne filmove o prirodnim lepotama, kulturi i njenim spomenicima i istoriji najmnogoljudnije zemlje na svetu. Kineska državna televizija uspostavljanje saradnje vidi kao konkretnu primenu sporazuma o strateškoj saradnji koji su 2009. zaključile Kina i Srbija.

"Kineska centralna televizija pokušava da postane prvorazredni medij na svetu. Da bismo ostvarili taj cilj moramo da preuzimamo uspešna iskustva drugih zemalja, a i da naučimo ono što je dobro iz drugih kultura. Srpski narod ima slavnu istoriju i veliku kulturu. Zato smo potpisali ugovor sa vama, jer treba da učimo od srpskog naroda, od Srbije koja ima veoma slavnu istoriju", kaže zamenik glavnog urednika Si-Si-Ti-Vija Žu Tong.

Kineska televizija zatražila je programe RTS-a preko kojih bi upoznala svoje gledaoce sa geografijom, kulturom i privredom Srbije i odlučila da redovnije prati aktuelne događaje u našoj zemlji.

"Radio-televizija Srbije ima ambiciju da sarađuje sa svim velikim i ozbiljnim televizijskim kućama u svetu i lepo je početi tu saradnju od jedne ovakve televizije kao što je Centralna kineska televizija, koja emituje svoj program u 140 zemalja i ima 80 dopisnika širom sveta. Jedan od tih dopisnika odnedavno radi i u Beogradu", kaže glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

"Nadamo se da će nam sporazum koji smo danas potpisali omogućiti da i mi uskoro imamo dopisnika u Pekingu, kao što i priliči jednoj ozbiljnoj kući kakva je RTS", istakao je Stefanović.

Godišnji budžet od 30 milijardi dolara omogućio je Kineskoj televiziji da na svoja 42 kanala emituje programe koji su tehnološki i sadržinski na najvišem svetskom nivou, pa je moguća i razmena igranog i serijskog programa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi