Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  BiH: Prijava za podmićivanje medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2012.

Izvor: B92 onlajn

BiH: Prijava za podmićivanje medija

Doboj - Centar za humanu politiku iz Doboja podneo krivičnu je prijavu protiv najviših funkcionera Republike Srpske zbog podmićivanja medija.



Prijave su podnete protiv premijera RS Aleksandra Džombića, ministra finansija Zorana Tegeltije i ostalih članova entitetske vlade.

Prijava je podneta zbog sumnje da su "kao organizovana grupa izvršili više krivičnih dela, kada su iz budžeta odobrili isplatu nekoliko miliona konvertibilnih maraka medijima, s ciljem podmićivanja, kontrole i ograničavanja slobode štampe".

"Stvarna namera prijavljenih bila je da dodelom ovih budžetskih sredstava podmite i kontrolišu medije, kako ne bi objavljivali objektivne i kritičke sadržaje o radu, odgovornosti i stanju u oblastima iz nadležnosti prijavljenih, Vlade RS, njihovih političkih stranaka i drugih institucija RS", navodi se u saopštenju.

Centar još ističe da je Vlada RS pre dve godine ukinula pravo na subvencioniranje električne energije korisnicima najnižih penzija i ostalim socijalno ugroženim, a da budžetska sredstva za ove namene koristi za "podmićivanje informativnih medija".

Ova nevladina organizacija ponovo je zatražila od državnog i entitetskih parlamenata da zakonom zabrane direktno ili indirektno budžetsko finansiranje privatnih medija, koje ima "isključivo koruptivne i antidemokratske namere".

Vlada RS je u protekle tri godine donirala medijima 14,5 miliona maraka (oko 7,5 miliona evra) iz budžeta, od čega 3,9 miliona KM (oko dva miliona evra) za sufinansiranje pet dnevnih i sedmičnih listova.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi