Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Milan Selaković: Dobar suživot zavisi od nas samih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 11. 2014.

Izvor: komsijskenovosti.rs

Milan Selaković: Dobar suživot zavisi od nas samih

-Opština Plandište je jedna od najtolerantnijh Opština u Srbiji kada je reč o dobrom suživotu građana različitih nacionalnosti, čak i u vremenima kada su pojave poput razbijanja radnji, pisanja grafita mržnje ili agresivnosti na nacionalnom osnovu prisutne u nekim sredinama. Kako biste nam opisali taj suživot ili zajednički život?

-Opština Plandište je tipična multinacionalna i  multikulturalna banatska opština. U službenoj upotrebi je 5 jezika, srpski, mađarski, slovački, rumunski i makedonski. Što se makedonskog jezika tiče, jedina smo opština na svetu, van matične zemlje, gde je uvedena službena upotreba ovog jezika. Mladi pišu grafite, teško da to množe da se zabrani, ali nema nijednog sa porukom mržnje prema drugoj naciji ili veri. U samom Plandištu imamo pekaru čiji su vlasnici Goranci i oni rade bez problema. U Plandištu smo 60 godina, živimo jedni pored drugih, jedni sa drugima, mnogo je mešovitih brakova i nije bilo sukoba po  nacionalnoj osnovi.

-Od čega on zavisi?

-Zavisi, pre svega od svesti svih nas koji živimo u opštini Plandište, od naše volje da budemo tolerantni jedni prema drugima, od kućnog vaspitanja i od same sredine.

-U kojoj meri dobar suživot građana različitih nacionalnosti zavisi i od angažovanja političke vlasti odnosno lokalne samouprave i koje su konkretne aktivnosti usmerene ka unapređenju dobrog suživota građana Vaše Opštine?

-Nisam siguran da dobar suživot u opštini Plandište zavisi od angažovanja političke vlasti ali je sigurno da ima uticaja. Kod nas je postala praksa da KUD-ovi pozivaju jedni druge da gostuju na njihovim koncertima. Poslednji je primer Seoska slava u Hajdučici, njihova dva KUD-a su kao goste pozvali KUD „Dukati“ iz Margite. To nije dirigovano niti naučeno, to je drugarstvo i želja za druženjem. 

-Informisanje građana je jedan od uslova takvog stanja. Koliko Opština Plandište ulaže u informisanje, posebno u informisanje na jezicima manjina?

-Opština ima Ugovor sa Regionalnom TV Bant Vršac o redovnom informisanju o radu Lokalne samouprave, ustanova i preduzeća čiji je osniovač. Prati se i rad pojedinih budžetskih korisnika. Imali smo Ugovor o sadanji i sa Radio Far koji ima program na rumunskom i slovačkom jeziku a izdajemo dva puta mesečno i Opštinski bilten.

-Važan uslov su i kulturne aktivnosti. Obzirom da Opština Plandište spada u red nerazvijenih Opština. U kojoj meri uspevate da finasirate ovu oblast i koje su najznačajnije manifestacije koje pomažete?

-I prošle a i ove godine značajna budžetska srdstva bila su opredeljena za projektno finansiranje Uduženja građana. Tu spadaju sva kulturno-umetnička društva sa teritorije opštine Plandište. Do sada smo nekako uspevali da pomognemo i po jednu veću turneju koju smo smatrali nagradom za verne članove koji su se redovno i uvek odazivali na svaku manifestaciju. Opština pomaže i prosvavu svake mesne i hramovne slave a suorganizator je jedinstvene muzičke manifestacije „Rock Village“ u Bantskom Sokolcu.

-Na teritoriji Opštine Plandište funkcioniše nekoliko osnovnih škola sa odeljenjima na jezicima nacionalnih manjina. Određena budžetska sredstva Opština Plandište odvaja i za njihovo funkcionisanje ali i za investiciono ulaganje?

-Lokalna samouprava daje sve od sebe da se očuvaju odeljenja na jezicima nacionalnih zajednica. Učestvujemi renoviranju svih školskih zgrada. U Jermenvcima je bilo pomoći iz Pokrajinskog fonda za razvoj a u Margiti je uglavnom opština snosila troškove renoviranja školske zgrade. U Baricama bi trebalo da se radi na uređenju školske zgade.

-Verske slobode su takođe bitni uslovi civilizovanog društva. U kontinuitetu Opština pomaže različitim konfesijama. Kako i zbog čega?

-Pomažemo svim konfesijama sa teritorije naše opštine jer smo svesni teškog vremena u kojem živimo i želimo da pomognemo crkvama da obezbede uslove za održavanje veskih službi i tako stvorimo što bolje uslove življenja u malim sredinama. Naravno, tu sami Crkveni odbori treba da budu inicijatori, da ukažu na potrebe i naprve prioritete.

Najlepše Vam se zahvaljujemo!

Zahvaljujem Vam za pokazano interesovanje za opštininu Plandište i ujedno koristim priliku da pozdravim i poželim svako dobro kako stanovnicima opštine Plandište tako i svim čitaocima portala “Komšijske novosti”.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi