Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ima li cenzure u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 11. 2014.

Izvor: Beta

Ima li cenzure u medijima

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije ocenili su u četvrtak da u Srbiji vlada cenzura i da izvršna vlast guši slobodu medija, dok vladajuće stranke smatraju da slobode medija ima više nego ranije. Poslanik opozicione Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i medije da izvršna vlast guši slobodu medija, a najviše i najteže premijer Srbije Aleksandar Vučić, direktnim pritiscima.

 

Kao primer direktnog pritiska Pavićević je naveo to što je Olja Bečković, autorka Tv-emisije "Utisak nedelje", izjavila da ju je premijer posle jedne emisije zvao telefonom.

Pavićević je rekao da je to potvrdio i sam premijer na jednoj konferenciji za novinare rečima: "Pa šta, i ona je mene zvala!".

Pavićević je upitao ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca koji je prisustvovao sednici, kako je moguće da se, kao resorni ministar, ni jednom nije izjasnio o tome.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov pitala je ministra Tasovca ko je oborio sajt Peščanika što je ucinjeno pošto je na tom sajtu objavljena analiza u kojoj se tvrdi da je doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat.

Ona je ocenila da sistematski nestaju programi i emisije iz kojih dolazi kritičko mišljenje, i da je to bilo i u slučaju Peščanika, a da do sada javnost nije obaveštena o tome ko je oborio sajt.

Ivan Tasovac je odgovorio da on radi u Ministarstvu kulture i informisanja, a ne u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal i da je to adresa na koju treba da se obrate.

Poslanik SNS Mirko Krlić je rekao da je autocenzura koju pominju predstavnici opozicionih stranaka, "socijalna kategorija", odnosno da se ljudi plaše da ne izgube posao pa sebe cenzurisu.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović je ocenila da je loše što je za opoziciju glavni problem ko ruši sajtove, a za SNS to što nema dovoljno Ištvana Kaića u Politici.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović ocenio je da je medijska scena opterećena cenzurom i gušenjem kritičke misli. "Cenzura je kada premijer na konferenciji za novinare ne dobije ni jedno kritičko pitanje, a kada se ono i postavi, novinar dobija lične etikete i uvrede", kazao je on.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi