Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko treba da priča o medijima?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 11. 2014.

Izvor: Tanjug

Ko treba da priča o medijima?

Sednica Odbora za kulturu i informisanje protiče uz žučnu raspravu predstavnika vladajuće koalicije i opozicije, a svoja izlaganja započeli su i novinari.

Sednica je na kratko prekinuta posle samo pola sata zbog neslaganja oko primene poslovnika i ograničenja vremena za diskusiju predstavnicima medija.

Ta tema je i posle nastavka bila predmet rasprave, jer su poslanici opozicije govorili o stanju u medijima, da bi ih mahom poslanici SNS optuživali "da tako opstruiraju sednicu, jer ne daju novinarima da se izjasne".

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević je rekao da je demokratska praksa da ministri daju odgovore poslanicima i da poslanici govore na Odborima, ali da se ponašanjem vladajuće koalicije krše demokratska načela. 

On je rekao da niko ne spori da su usvojeni novi zakoni, da su za njih stigle i neke pohvale, ali je istakao da je tema ove sednice cenzura i članovi Ustava i Zakona o javnom informisanju koji propistuju da u Srbiji nema cenzure i da je javno informisanje slobodno. 

"Ovde nema nijedan čovek, poslanik ili novinar, koji makar nema snažnu sumnju u to da postoji cenzura i teško gušenje slobode medija", rekao je Pavićević. 

On je ponovio nekoliko primera, koji su se u javnosti spominjali kao primer cenzure i pritiska na medije, a zatim uputio direktno pitanje ministru kulture i informisanja Ivanu Tasovcu o njegovom stavu. Ipak, ministar je proveo za govornicom samo nekoliko trenutaka i rekao da "apeluje na predstavnike medija da kažu šta misle". 

Usledilo je još nekoliko poziva iz SNS da se opozicioni poslanici ne javljaju, kao i dovikivanje iz klupa i oštrija tonovi tokom diskusije sa predsednicom Odbora Vesnom Marjanović (DS), koja je rekla da će biti primorana da pozove obezbeđenje ukoliko se dobacivanje nastavi. 

Reč su potom uzeli predsednici novinarskih udruženja Ljiljana Smajlović (UNS) i Vukašin Obradović (NUNS).

Ranije, sednica Odbora za kulturu i informisanje prekinuta je posle samo pola sata nakon pauze zbog neslaganja oko poslovnika i diskusije o dozvoljenom vremenu za obraćanje novinarima. 

Član odbora iz SNS Vladimir Đukanović insistirao je na tome da novinari imaju pravo da govore 10 minuta, jer se "Zakon o informisanju tiče svih novinara koji sednicu prate". Predsednica Odbora Vesna Marjanović odgovorila je da je onda trebalo prihvatiti ranije pozive na javna slušanja, koja nisu održana, jer ee tada moglo više razgovarati o slobodi medija. 

Ona je objasnila da se Đukanovićevim predlogom krši poslovnik, ali je navela da će njegov predlog ipak staviti na dnevni red uz to upozorenje. 

Na to se javio i poslanik SNS Saša Mirković koji se saglasio sa svojim stranačkim kolegom da prisutni treba duže da raspravljaju o „cenzuri“, i dodao da za to ne treba ograničavati vreme. 

"Imamo sve vreme ovog sveta da raspravimo ovakav zakon i mislim da su za to i poslanici koji nisu članovi ovog odbora. Mislim da vreme diskusije ne treba da ograničavamo", rekao je Mirković. 

Poslanik Nove stranke Zoran Živković prokomentarisao je da je stanje u medijima takvo da ne treba ograničavati vreme rasprave. 

Na sednici odbora je govorila i poslanica DS Aleksandra Jerkov koja je podsetila da su poslanici SNS četiri puta odbili predlog da se organizuje javno slušanje, te da ovo nije javno slušanje već sednica Odbora za informisanje. 

"Da ste prihvatili četri puta javno slušanje onda bismo mogli da razgovaramo o tome na koji način će se gosti obraćati skupšini i medijima, a posto niste, poslovnik je veoma jasan na koji način se sednica odbora organizuje", kazala je Jerkov i upitala Đukanovića da li se Odboru obratio kao građanin ili kao poslanik „pošto ima dve ličnosti“. 

Slična situacija dogodila se pre dve nedelje kada je sednica tog odbora takođe prekinuta jer članovi odbora većine i opozicije nisu mogli da se dogovore oko dnevnog reda. 

Sednici prisustvuju ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, kao i direktori, urednici i novinari beogradskih medija.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi