Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNS: zakon ne sme proći!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 08. 2009.

Izvor: Pres

UNS: zakon ne sme proći!


Glavni urednici i medijski stručnjaci na skupu u Udruženju novinara Srbije juče još jednom apelovali na poslanike da ne usvoje Predlog zakona o informisanju.


BEOGRAD - Predsednica Udruženju novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović pozvala je juče poslanike da ne usvoje Izmene Zakona o javnom informisanju i najavila da će im u ponedeljak, pred glasanje, biti uručena peticija kojom se traži da ne podrže taj zakon.

- Ukoliko predlog zakona ipak bude usvojen, UNS od predsednika Srbije Borisa Tadića tražiti da taj zakon ne potpiše, a obratićemo se i Ustavnom sudu Srbije - izjavila je Smajlovićeva na skupu „Stop antievropskom zakonu o javnom informisanju“. Prema njenim rečima, nijedan amandman ne može da ukloni sve nedostatke i ukine sve kazne kojima je cilj da gase medije.- Ako zakon bude izglasan i ako ga potpiše predsednik Tadić, mi ćemo se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava. Činjenica da niko od stručnjaka nije konsultovan dovoljno govori o manjkavosti predloga - napomenula je predsednica UNS-a, i izrazila zadovoljstvo što vlast nije uspela da podeli novinare.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović najavila je da će u ponedeljak, 31. avgusta, ispred Skupštine Srbije biti organizovano potpisivanje peticije protiv zakona o informisanju

.- Ovo je naš poslednji pokušaj da objasnimo javnosti, vlasti, ali i svim poslanicima zašto izmene zakona ne treba da prođu u ovom obliku. Predloženi amandmani ne mogu da ponište duboku antievropsku osobinu zakona. Kada vlast donosi represivan zakon protiv medija, ona to nikad ne čini da bi zaštitila građane zbog klevete, već da bi zaštitila sebe od kritike - rekla je Smajlovićeva.

Glavni i odgovorni urednik „Politike“ Dragan Bujošević rekao je da je medijima ostalo jedino da se nadaju da Predlog zakona o informisanju neće biti usvojen.

- Ja ne znam da li će zakon proći ili ne, to je još lutrija, očigledno da tu postoje izvesni politički razgovori - istakao je Bujošević, i izrazio žaljenje što novinari nisu sami predložili zakon o informisanju i tako na najbolji način uredili odnose u profesiji.

Član radne grupe Ministarstva kulture za medijske zakone Rade Veljanovski izrazio je sumnju u spremnost vlasti da se razvlasti u medijskoj sferi, iako je to krucijalni standard demokratskih država.

- U državama u tranziciji se pre svega očekivalo da politika i vlast maknu ruke od medijskog sistema, što ne znači da nema njene odgovornosti u daljoj transformaciji medija - kazao je on. Prema njegovim rečima, ako se dopusti da se u zakon prokrijumčari stav da je moguće gasiti medije jer su nešto pogrešno uradili, to bi značilo da se promoviše stil da u svakom sukobu do koga dođe jedna od te dve strane mora da nestane.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da zakon koji je Vlada predložila predstavlja opasnost za ostvarivanje sloboda i prava građana, ali i po ostvarivanju medijskih sloboda.Na skupu su protiv usvajanja zakona govorili i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm, profesor prava Zoran Ivošević i glavni i odgovorni urednik svih izdanja Pressa Đoko Kesić.

(A. G. - E. P.)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi