Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Još jedna tragična godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 11. 2014.

Autor: K. Ž. Izvor: Danas

IFJ povodom 2. novembra Međunarodnog dana protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Još jedna tragična godina

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je juče državne organe u Srbiji, povodom Međunarodnog dana protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, da unaprede i dosledno preduzimaju mere zaštite novinara i medija koji su izloženi pritiscima, pretnjama i fizičkom nasilju.

„Najteži zločini nad novinarima u Srbiji i dalje ostaju nekažnjeni“, navodi NUNS u saopštenju i podseća da još nisu rasvetljena ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Panića, kao i da novi slučajevi nasilja nad novinarima nisu razjašnjeni.

Međunarodna federacija novinara (IFJ), povodom 2. novembra, pozvala je vlade država širom sveta da učine sve kako bi se okončalo nekažnjivo nasilje nad novinarima.

U proglasu IFJ ukazuje se da u pojedinim krajevima sveta eskalira zastrašivanje i zlostavljanje medijskih radnika i poziva vlasti država u kojima je najviše nerazjaš njenih ubistava novinara da istraže te zločine i da počinioce izvedu pred lice pravde.

Pridružujući se zahtevima IFJ, NUNS je pozvao nadležne organe Srbije da zaštite novinare i da otkriju počinioce gnusnih zločina.

„Najteži zločini nad novinarima u Srbiji i dalje ostaju nekažnjeni. NUNS podseća da ni posle dve decenije nije rasvetljeno ubistvo novinarke Radislave Dade Vujasinović, kao što ni 15 i po godina nisu kažnjeni ubice i nalogodavci ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Nepoznato je i ko je ubio novinara Milana Pantića 11. juna 2010. Nažalost, i novi slučajevi fizičkog nasilja nisu razjašnjeni“, upozorava NUNS i dodaje da ni posle četiri meseca nisu otkriveni huligani koji su teško pretukli novinara agencije Fonet Davora Pašalića.

Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS), kaže za Danas da je Srbija po mnogo čemu specifična, „nažalost, i po pitanju nekažnjivosti zločina nad novinarima“.

U Srbiji su novinari ubijani samo zato što su radili svoj posao. Nažalost, mnoga od tih ubistava ni dandanas nisu rasvetljena. Zbog toga dajemo punu podršku Komisiji koja radi na tim slučajevima, i već ima pozitivnih pomaka u radu, kaže Brajović.

On dodaje da ubistvo 16 radnika RTSa tokom bombardovanja treba da bude poseban podsetnik o potrebi za zaštitom medijskih radnika.

UNS je na konferenciji IFJ u Atini podneo inicijativu da se usvoji rezolucija po kojoj mediji ne smeju da budu vojni cilj. To je nedopustivo, ističe Brajović.

Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. i obeležen je 2. novembra, na prvu godišnjicu ubistva francuskih novinara Žislena Dupona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prošle godine u afričkoj državi Mali.

IFJ ukazuje da je u toku 2014. u svetu smrtno stradalo bezmalo 100 novinara, i da su medijski radnici izloženi najvećem riziku u Pakistanu, Siriji, Iraku, Palestini i Ukrajini.

„Godina 2014. pamtiće se, nažalost, ne samo kao još jedna tragična godina u kojoj je poginulo mnogo naših kolega već i po snimcima varvarskog odsecanja glava novinara Džejmsa Fola i Stivena Sotlofa koje ćemo zauvek pamtiti. To je nova dimenzija nasilja nad novinarima, a mi smo odlučni da se istina o njihovim stradanjima rasvetli do kraja. Zahvalni smo UN i međunarodnim institucijama koje su uspostavile Dan za okončanje nekažnjivosti, ali smatramo da bi trebalo da urade više kako bi vlade širom sveta preuzele odgovornost za bezbednost i zaštitu novinara“, izjavio je predsednik IFJ Džim Bumela. Međunarodna federacija novinara okuplja više od 600.000 novinara u 134 zemalja sveta.

Najviše ubijenih u Pakistanu

Od početka godine Pakistan je zemlja sa najvećim brojem ubijenih novinara 13, dok je devetoro novinara ubijeno tokom letošnjih nemira u Palestini.

U sukobima u Ukrajini život je izgubilo sedmoro novinara, isto toliko ih je ubijeno u Avganistanu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi