Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Obračun vlasti sa advokatima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 11. 2014.

Izvor: Danas

Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine

Obračun vlasti sa advokatima

U odnosu medija i pravosuđa u Srbiji ogledaju se ne samo slabosti medijske scene i krhkost pravosudnog sistema već i čitav niz drugih društvenih i političkih devijacija.

 

U Srbiji od 10. septembra traje štrajk advokata, odnosno advokatskih komora zbog drastičnog uvećanja paušalnog poreza, ali i Zakona o javnom beležništvu, koji je, prema komorama, neustavan i ozbiljno ugrožava položaj advokata.

Ni posle mesec i po ministar pravosuđa Nikola Selaković nije uspeo da nađe zajednički jezik sa štrajkačima, pa je upotrebio stari recept za rešavanje problema, medijsku kampanju.

U pitanju je skoro klasična pokazna vežba medijskog obračuna sa nezavisnim institucijama kakve su advokatske komore, uz veoma žestoke optužbe da advokati zapravo blokiraju pravosuđe kako tajkun Miroslav Mišković ne bi bio osuđen.

Mediji pod kontrolom vlasti su se hitro uključili u ovu hajku protiv advokatskih komora, a jedna od udarnih pesnica TV Pink postavlja advokatima pitanje da li je tačno da su bili na večeri u Miškovićevom hotelu.

U pitanju je još jedna zabrinjavajuća pojava u nizu, u dugoj već seriji medijskih obračuna vlasti sa neistomišljenicima koja govori da je ona, da bi sebe zaštitila, spremna da uruši i one krhke autonomije pojedinih od izvršne vlasti formalno nezavisnih segmenata društva.

Nekoliko dana ranije svedočili smo i medijskoj kampanji protiv jednog sudije, koji je doneo stručnjaci kažu, na zakonu utemeljenu odluku da se vrate pasoši Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu.

Mišković je ime na kojem je sadašnja vlast izgradila svoju popularnost, a cilj ovih kampanja je, osim obračuna sa neposlušnim advokatima, verovatno i zaštita kapitalizovanih političkih poena u sada već pomalo zaboravljenoj estradnoj borbi protiv korupcije.

Medijima i pravosuđu u Srbiji zajedničko je njihovo skoro ravnopravno i redovno pojavljivanje u svim relevantnim dokumentima koji procenjuju stanje ljudskih prava u Srbiji ili pak napredak u procesu evropskih integracija.

Problemi u medijskoj sferi i problemi u pravosuđu nalaze se na veoma istaknutim mestima ovih nalaza i prepoznaju se kao značajno sputavajući element u unapređivanju društvenih, političkih i ekonomskih prilika u zemlji.

Po svemu sudeći, ovim će se temama i građansko društvo u Srbiji, ali i međunarodne institucije, baviti još dugo vremena, pošto će borba za nezavisno sudstvo i profesionalne medije potrajati, sa neizvesnim ishodom dakako.

Zajedničko medijima i pravosuđu jeste to što oni mogu biti ključni korektiv, to jest prepreka zloupotrebi vlasti.

Zloupotrebljeni, međutim, mogu da predstavljaju jednu od najznačajnijih poluga za nekontrolisanu vladavinu.

Zajedničko medijima i pravosuđu je i česta, paušalna procena građana da su upravo oni uzroci ili pretežni krivci za društvene i političke turbulencije.

Mediji i pravosuđe međutim teško mogu da budu bolji od društva u kojem bivstvuju, a problemi u njima jesu vidljivi po definiciji.

Negativna percepcija građana, kada je pravosuđe u pitanju, odgovara predstavnicima izvršne vlasti jer se time smanjuje mogućnost oporavka ove značajne institucije.

Treba imati u vidu da zabrinjavajući nalazi koji govore da danas čak 71 odsto građana ne veruje u sudove, a 70 građana ne veruje tužilaštvu dok najviše poverenja imaju u policiju (46 odsto građana) i Vladu Srbije (44 odsto) jesu posledica i delovanja medija koji su pod kontrolom vlasti.

Događaji sa početka teksta, kada se kombinuju sa nivoom poverenja građana u institucije, moguće je da ukazuju na to da će vlast svoj sada već jasan neuspeh u borbi protiv korupcije pokušati da pripiše pravosuđu, a da će to iskoristiti da još u većoj meri ovu instituciju stavi pod svoju kontrolu.

Preuzeto sa fairpress.eu

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi