Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zločini nad novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 11. 2014.

Autor: Nikola Tomić Izvor: Blic

Zločini nad novinarima

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, obeležen juče, bio je što se Srbije tiče još jedan povod da se prisetimo kolega Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića, čije ubice nisu kažnjene, a puna istina nije utvrđena.

 

U slučaju Ćuruvije pomak je napravljen, ali niti će presude uskoro biti izrečene, niti su politički nalogodavci obuhvaćeni optužnicom.

Slučajevi Dade Vujasinović i Milana Pantića pravosudno stoje na mrtvoj tački. Sramota, za sve nas. Za to vreme u svetu, daleko odmaklom u superbrzi digitalni 21. vek, imamo videosnimke odsecanja glava novinarima, varvarskih iživljavanja nad “poslenicima sedme sile”, koje islamski ekstremisti koriste za uterivanje straha Zapadu i propagiranje svoje Islamske države.

Javnost se buni, zapadne sile ulaze u rat protiv ovih postmodernih varvara, ali to ne zaustavlja pogubljenja novinara, naprotiv.

U zločine nad novinarima u širem shvatanju reči slobodno se može uvrstiti gušenje medijskih sloboda, čak i kada ne podrazumeva fizičko nasilje.

Politički i ekonomski pritisci na novinare, na medije, boljka su i u razvijenijim demokratijama od ove naše.

Naravno, Srbija je krhka demokratija bez maltene bilo kakve tradicije slobodne javnosti, pa su i uticaji ovde brutalniji, a odbrana manje sistemska, već više stvar savesti pojedinaca.

Još jedan sindrom nerazvijenih demokratija, plus srpski mentalitet i temperament, jeste lak odlazak u krajnosti.

Kada se trudite da budete u novinarskom poslu pre svega objektivni, da budete centar najrazličitijih, sukobljenih mišljenja, svi će vas napadati. I vlast i opozicija, i nacionalisti i “građanisti”, i oni koji hrle Moskvi i oni koji bi “Jenki dudldu” za himnu.

Pa vas udaraju i sa pres konferencija u Vladi Srbije, i sa nacionalnih TV, i sa Fejsbuka i Tvitera. Ko će od toga da vas štiti?

Da li je i to “nekažnjavanje zločina”?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi