Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pinku upozorenje, Hepiju dve, a Prvoj jedna opomena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 11. 2014.

Izvor: RTV

Pinku upozorenje, Hepiju dve, a Prvoj jedna opomena

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odlučilo je da izrekne upozorenje i opomene televizijama Pink, Hepi i Prva zbog emitovanja neprimerenog sadržaja za maloletnike u vreme kada to nije dozvoljeno i zbog reklamiranja elektronskih cigareta na nedozvoljen način.

 

Kako se navodi u saopštenju REM-a, na sednici tog tela koja je juče održana, članovi Saveta su doneli odluku da se Televiziji Pink izrekne upozorenje, Televiziji Hepi dve mere opomene, a Prvoj jednu meru opomene.

"Zaključeno je da televizija Pink na neprimeren način u emisiji DNK izlaže maloletnike ponovnoj patnji i da ovakvi programski sadržaji mogu da škode njihovom moralnom razvoju", navedeno je u saopštenju.

Takođe, ocenjeno je da Prva i Hepi emituju programske sadržaje neprimerene maloletnicima u vreme kada to nije dozvoljeno u takozvano zaštićeno vreme, dok Hepi i na nedozvoljen način reklamira elektronske cigarete.

"Ovi pružaoci medijskih usluga dobiće narednih dana rešenje o ovim merama koje će biti dužne da pročitaju javno u određeno vreme, a REM će svoje odluke objaviti u štampanim medijima o trošku PMU. Odluke će sadržati razloge izricanja mera, ali i načine kako da se uočene nepravilnosti otklone", precizirano je u saopštenju REM-a.

Objašnjava se i da je ovakav postupak izricanja mera predviđen novim Zakonom o elektronskim medijima, dok je dosadašnjim Zakonom o radiodifuziji, jedino mera upozorenja objavljivana na ovaj način.

REM novim Zakonom o elektronskim medijima može više puta izricati predviđene mere opomene, upozorenja i privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja pored kojih može izreći i meru trajnog oduzimanja dozvole.

Novina je i to da REM može sada i zbog prekršaja programskih obaveza koje se odnose na oglašavanje pored pokretanja prekršajnih postupaka izricati ostale mere predviđene Zakonom o elektronskim medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi