Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dunja Mijatović: Pred lice pravde sve koji su činili zločine nad novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 11. 2014.

Izvor: Blic, Tanjug

Dunja Mijatović: Pred lice pravde sve koji su činili zločine nad novinarima

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je, povodom 2. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, sve zemlje članice da prekinu “lanac nekažnjavanja” za zločine nad medijskim radnicima. - Napadi na novinare moraju biti brzo i u potpunosti istraženi. Ne sme biti izuzetaka od ovog osnovnog pravila - ocenila je Mijatović.

 

Ona je pozvala 57 država članica OEBS-a da preduzmu “stvarne korake i pronađu i izvedu pred lice pravde one koji su počinili zločine nad novinarima”.

Predstavnica za slobodu medija upozorava da se napadi na medijske radnike dešavaju svakodnevno, kao i da mnogi izvršioci i organizatori ovih napada nikad nisu privedeni pravdi.

- Utisak o nekažnjivosti doprinosi atmosferi zastrašivanja u celom regionu OEBS-a - istakla je Mijatović.

Spisak ubijenih novinara u zemljama OEBS-a, čije ubice su još na slobodi, služi kao sumoran podsetnik na postojanje nekažnjivosti za ove užasne zločine, stoji u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Na njemu su i imena srpskih novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, ubijenih 1999, odnosno 2001. godine.

Na listi nerešenih ubistava novinara, između ostalih, su i imena Duška Jovanovića, Georgija Gongadzea, Martina O”Hagana, Veronike Čerkasove, Paula Hlebnikova, Elmara Huseinova, Ane Politkovskaje, Ališera Saipova, Hranta Dinka, Natalije Estemirove, Hadžimurada Kamalova i Ahmednabija Ahmednabijeva.

Mijatović podseća da su “uprkos ponovljenim uveravanjima sa najvišeg nivoa država članica OEBS-a, mnogi slučajevi napada na novinare ostali nerešeni”.

- Politička volja da se suprotstavi nekažnjavanju je jednostavno suviše slaba, a u nekim slučajevima i ne postoji. Odlučna retorika nije dovolja, potrebni su konkretni potezi da se okonča lanac nekažnjivosti - poručila je ona.

Mijatović podseća da je Generalna skupština UN u decembru 2013. usvojila, kako ocenjuje, ključnu rezoluciju o bezbednosti novinara i proglasila 2. novembar za Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

- Ovaj datum je i važan podsetnik da su potrebni kolektivni napori da se skrene pažnja na slučajeve nekažnjavanja - istakla je ona.

Mijatović je prošle godine pokrenula globalnu kampanju za okončanje prakse nekažnjavanja sa Komisijom za istragu ubistava novinara u Srbiji, podseća se u saopštenju OEBS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi