Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reporteri bez granica: rasvetliti ubistvo Dade Vujasinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 10. 2014.

Izvor: Politika, Tanjug

Reporteri bez granica: rasvetliti ubistvo Dade Vujasinović

Organizacija Reporteri bez granica pokrenula je kampanju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima u okviru koje je objavila deset fotografija ubijenih novinara među kojima i srpske novinarke Radislave Dade Vujasinović.

 

Cilj kampanje jeste da se apeluje na javnost i poveća pritisak na vlade da privedu pravdi odgovorne za ove zločine, kaže se u saopštenju ove organizacije.

Reporteri bez granica su izabrali ovih deset ubijenih novinara čije se fotografije i imena navode uz tragičnu statistiku da bi se pokazao obim i različite forme koju nekažnjivost zločina može da poprimi.

Resursi koje koriste vlasti da bi rešile ove i druge slučajeve ili ne postoje ili su beznadežno neodgovarajući”, kaže se u saopštenju i dodaje da se više od 90 odsto zločina nad novinarima nikad ne rasvetli.

Generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Deloa je rekao da „ovih deset zločina čiji vinovnici nisu kažnjeni predstavljaju šokantne primere nesposobnosti ili samovoljne pasivnosti zvaničnika”. Dada Vujasinović je ubijena 1994. godine.

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

01.11.

2014.

Kasteljano [neregistrovani] u 13:19

Dada Vujasinović

Složio bih se sa prethodnim komentarom. Činjenica je da je u trenutku nervnog rastrojstva i duboke duševne depresije verovatno izvršila samoubistvo na šta upućuju svi materijalni tragovi sa lica mesta. Druga je stvar što neki pojedinci žele od Dade, inače sasvim prosečnog novinara da naprave simbol žrtve režima kojem uopšte nije smetala, naprotiv služila mu je kao dobrodošla legitimacija tolerancije i demokratičnosti. Dakle u tom smeru bi trebalo da ide istraga, ako je uopšte potrebna naime u smeru onih koji najglasnije zahtevaju da se ustanovi ko je ubio Dadu Vujasinović jer su jedino oni kao oponenti režima mogli da imaju korist od njene tragične smrti. Utom grmu leži zec, u stilu povika na vuka...

Odgovori
pet

31.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 18:53

sasvim nepotrebno

Sasvim nepotrebno stavljamo se u fokus, iako niko ne zna šta se tu desilo. Ne mislite valjda da se režim bavio nekakvim novinarčićem za vreme sankcija, raspada? Zaista ste preterali.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi