Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mud(r)ijada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 09. 2014.

Autor: Dragoljub Petrović Izvor: Danas

Mud(r)ijada

Kada Srbi hoće plastično da opišu kako je neko fenomenalan domaćin, šampion gostoprimstva, neverovatno uslužan čovek, obično oduševljeno kažu: „Samo što ti ne zanosi muda u krivini“. Ova uzrečica nastala je daleko pre no što je Aleksandar Vučić počeo da gostuje u emisiji „Teška reč“, jerbo je taj tok šou pravi primer tradicionalnog srpskog gostoprimstva.

 

- Voditelj je fenomenalan domaćin. Samo što ti ne zanosi... - poveravao se Vučić najbližim saradnicima posle svakog tradicionalnog gostovanja u toj emisiji, pa nije ni čudo da je u Informeru, listu za naprednjake svih uzrasta, koji u slobodno vreme uređuje srpski domaćin iz „Teške reči“, ovih dana izašla antologijska naslovna strana. Fotografija Vučićevog anfasa, pored koje je velikim slovima napisano: „Ima muda. Srbi mu to neće oprostiti“.

- To je, znate, u prenosnom značenju - objasnio je ponosni & zanosni autor poetiku sopstvene naslovne strane, što valjda treba da ukaže kako on samo prenosi ono što svaki čovek, a posebno Aleksandar Vučić, misli o sebi.

„Verujem da je ovo najhrabriji potez u srpskoj istoriji“ - objasnio je skromno Vučić pre neki dan šta svaki Srbin treba da misli o smanjenju plata i penzija i tako razotkrio kako je izgledala prvobitna naslovna strana Informera. Dakle: „Vučić: Imam muda. Srbi mi to neće oprostiti“. Ali mu je onda palo napamet:

-Znaš, glupo je da ja to sam kažem. Bolje da to kaže neko drugi, recimo ti. Samo izbaci ono M - rekao je Vučić srpskom domaćinu.

-Koje M!? Kako da napišem muda bez M? - pitao je srpski domaćin.

-Ma ne to. Izbacivanjem M iz reči imam, dobijamo reč ima. Kapiraš - rekao je premijer.

-Aaaaaa. Shvatam. Samo, koji izvor da navedem? - raspitivao se zanosni srpski domaćin.

-Napiši da je to rezultat sveobuhvatnog istraživanja: „Uticaj belih bubrega na smanjenje budžetskog deficita“ - objasnio mu je premijer.

I tako je nastala naslovnica zbog koje će garantovano oba autora biti proglašena za počasne goste sledećeg Svetskog prvenstva u spremanju specijaliteta od belih bubrega u Gornjem Milanovcu, popularne „Mud(r)ijade“. A trenutna epoha srpske istorije zvaće se - od belih listića do belih bubrega. Ili jednostavnije - era mrsomuda.

Iz ove priče može se zaključiti još nešto - vojvoda Živojin Mišić, na primer, učinio bi najhrabriji potez u srpskoj istoriji samo da je umesto preganjanja sa Švabama po Suvoboru na vreme smanjio plate i penzije za 10 odsto. Šta bi tek bilo da je Laza Krstić ostao ministar i skresao sve za 20 odsto. Pa ništa, izašla bi naslovnica: „Ima ooovoooliiika....“ Naravno, ne Laza, nego premijer. Mada je Lazina ostavka dokaz da, verovali ili ne, on ipak ima neke stvari veće od Vučića. Takoreći, mudriji je.

Jasno je i da po ovom načinu razmišljanja ubedljivo najveća muda ima MMF, koji traži smanjenje penzija i plata čak za 30 odsto. Uostalom, MMF je organizacija sa dva velika slova M.

Posle ove revolucionarne naslovnice koja uvodi sveže ideje i ruši nepotrebne barijere u srpskom žurnalizmu, nije isključeno da naslovna strana o poseti predsednika Tome debati o globalnom zagrevanju u Ujedinjenim nacijama, glasi, recimo: „Ladi jaja“. Pošto su njegove veze sa klimom, globalnim zagrevanjem i globalnim lađenjem, u ravni prosečnog servisera erkondišna koji uzgaja koke nosilje. Svega ovoga ne bi bilo, naravno, da nemamo ovakvu kilavu opoziciju. Koja sem ideja, nema ni...

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi