Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Supermeni u propalim preduzećima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 09. 2014.

Autor: Marijana Avakumović Izvor: Politika

Supermeni u propalim preduzećima

Političari sa više funkcija pravi su amateri u odnosu na poverenike koje država postavlja da zastupaju njen kapital u preduzećima koja čekaju kupce ili stečaj. Dragani Todorović polazi za rukom da vodi 11 društvenih preduzeća. Ona je zastupnica kapitala u Radio-televiziji Majdanpek i poverenik Agencije za privatizaciji u 10 aktivnih stečajeva. Među tim firmama, koje su na putu za likvidaciju, nalaze se „Niteks" iz Niša, Javno komunalno preduzeće „Toplana" iz Zaječara, Centar za poljoprivredna i tehnološka istraživanja, takođe iz Zaječara.

Uz sve to Todorovićeva je i stečajna upravnica u sedam privatnih privrednih subjekata. Ona nije jedina sa više zaduženja. Spisak onih čija se imena često pojavljuju uz preduzeća, koja čekaju da ih neko kupi ili likvidira, poprilično je dug. Sonja Veselinović, na primer, vodi devet državnih i sedam privatnih preduzeća. Ona je zastupnik kapitala i članica nadzornog odbora u   dva preduzeća: „Trajalu" iz Kruševca i „Prvom maju"iz Pirota.

Osim toga zadužena je i za sedam stečajeva u državnim preduzećima kao što su: „Bukovička banja a. d." iz Aranđelovca i „Stankom standard a. d." u likvidaciji, iz istog grada, „Hidrotehnici Pomoravlje inženjering" iz Jagodine.  Kako je moguće da jedna osoba vodi desetak preduzeća i da to sve uradi kvalitetno?

Da li to znači da u Srbiji nema dovoljno stečajnih upravnika i kvalifikovanih zastupnika kapitala? Ko ih postavlja, na osnovu kojih kriterijuma i ko ih kontroliše? Koliko sve to košta?  Privremene zastupnike kapitala Agencija za privatizaciju formalno bira sa zvanične liste kvalifikovanih osoba na kojoj se nalazi 147 imena. Nezvanično, kako se može čuti, oni su često diskreciono birani po političkoj podobnosti ili dobrim odnosima sa onima koji odlučuju o njihovom postavljenju. Uz to državu mesečno koštaju oko 10,8 ili godišnje 192,2 miliona dinara.

Istina, mesečna zarada im je ograničena na prosečnu platu u Republici, što je oko 44.000 dinara, ali nema limita za to koliko preduzeća će voditi. Kako god, odgovorni su za poslovanje preduzeća nakon što dođe do raskida privatizacionog ugovora i od njih se očekuje da sačuvaju imovinu i ako je moguće podignu preduzeće „na noge”.

U slučaju otvaranja stečaja u preduzećima sa većinskim državnim ili društvenim vlasništvom privredni sud imenuje Agenciju za privatizaciju za stečajnog upravnika, a ona bira svog poverenika i nadzire njegov rad. Za to se ne izdvajaju sredstva iz budžeta, već se poverenici namiruju iz stečajne mase.

Agencija za privatizaciju je stečajni upravnik u 554 preduzeća u većinskom državnom vlasništvu i njeni nadležni tvrde da nema diskrecionog odlučivanja pri izboru poverenika i dodeljivanja predmeta. Svesni ovog problema, a da bi ujednačili broj predmeta po osobi, Upravni odbor Agencije je pre tri meseca odlučio da jedna osoba može biti angažovana kao poverenik u najviše osam stečajeva.

Oni, kako kažu, poverenike za vođenje stečaja od prošle godine biraju putem javne nabavke.

- Ipak moramo da istaknemo da se na prošlogodišnji javni poziv Agencije javio nedovoljan broj kandidata koji bi bili izabrani za stečajne poverenike. Naš centar za stečaj sarađuje sa više od 160 poverenika koji vode stečajeve. Trenutno angažujemo i one koji do sada nisu imali predmete i pokušavamo da što više unapredimo kako sam način izbora tako i saradnju sa poverenicima - kažu u Agenciji i dodaju da su zatražili saglasnost od Uprave za javne nabavke za proširenje liste kako bi se na spisku našle i osobe koje su stekle licence ove i prošle godine.

Kada se uporede ovi podaci ispada da u proseku svaki stečajni poverenik, pod uslovom da svi budu angažovani, treba da vodi po tri predmeta. Zašto neki vode po deset, a neki samo po dva nisu nam odgovorili. Na pitanje kako jedna osoba može da bude istovremeno zastupnik kapitala u nekoliko preduzeća i stečajni upravnik i da te poslove radi kvalitetno u Agenciji kažu da u propisima koji uređuju privatizaciju i stečajeve ne postoje posebna ograničenje u pogledu izbora zastupnika kapitala i stečajnog poverenika.

- Agencija ne može to pravo diskreciono da ograniči aktima u postupku izbora, jer se u tom slučaju ugrožava njihovo ustavno pravo na rad. Kada je reč o privremenim zastupnicima kapitala za pitanje konflikta interesa nadležna je Agenciji za borbu protiv korupcije.

Stečajni poverenici biraju se redom po spisku kako su angažovani u sudovima - kažu u Agenciji. U Agenciji za borbu protiv korupcije naglašavaju da su zastupnici kapitala javni funkcioneri i da moraju da prijave sve funkcije i zatraže njenu saglasnost za druge funkcije. Dok stečajni upravnici to nisu.

Stečajni poverenici nisu ni u nadležnosti Agencije za licenciranje stečajnih upravnika. Jer ona nadzire i kontroliše rad samo stečajnih upravnika u privatnim preduzećima, koje je donedavno imenovao sud, a od stupanja novog zakona o stečaju to čini odbor poverilaca. Prema njenim podacima trenutno je 326 aktivnih licenciranih stečajnih upravnika angažovano u 1.365 stečajnih predmeta privatnih preduzeća. Što znači da u proseku vode po četiri predmeta i da ih ima dovoljno.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi