Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Makedonski novinar pušten iz ekstradicionog pritvora
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2014.

Izvor: Beta

Makedonski novinar pušten iz ekstradicionog pritvora

Novinar i vlasnik internet portala "Burevesnik" Zoran Božinovski (48) iz Kumanova, s trenutnim boravištem u Srbiji, pušten je po odluci Apelacionog suda u Novom Sadu iz ekstradicionog pritvora u kome se nalazio od novembra. Božinovski je u novembru prošle godine uhapšen po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala makedonska policija.

 

Apelacioni sud je Božinovskom dozvolio da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš  i zabranjeno mu je napuštanje Srbije. 

Božinovski je uhapšen u novembru 2013. na osnovu međunarodne poternice, kao jedan od osumnjičenih u policijskoj akciji "Špijun" u Makedoniji, a čije su vlasti odmah zatražile njegovo izručenje, što je iz Srbije odbijeno i u međuvremenu mu je samo produžavan pritvor.

Božinovski je jedan od 20 osumnjičenih protiv kojih je u Makedoniji krajem prošle godine pokrenut krivični postupak kada je u grupi pod optužbom za špijuniranje, ucene i zloccinaccko udruživanje uhapšen i bivši makedonski obaveštajac Marjan Efremov (53), kao i šef kabineta makedonskog parlamenta (Sobranja) Marjan Madžovski (46).

Među uhapšenima se nalaze uglavnom sadašnji i bivši pripadnici makedonske Obaveštajne agencije, Uprave za bezbednost i kontraobaveštajnu službu, kao i Ministarstva odbrane.

Protiv svih uhapšenih je pokrenut postupak zbog sumnje da su se bavili špijuniranjem, ali i ucenama uticajnih ličnosti u Makedoniji od kojih su tražili novac da ne bi objavljivali u javnosti detalje iz njihovih privatnih života. Kao osumnjičen za organizatora ove grupe označen je bivši obaveštajac Marjan Efremov, koji je i prvooptuženi.

Sudski postupak protiv novinara Zorana Božinovskog je u međuvremenu odvojen od ostalih uhapšenih u toku policijske akcije "Špijun" zbog njegove nedostupnosti, a ako bude izručen Makedoniji sudiće mu se odvojeno od ostalih osumnjičenih.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi