Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sukob Radio Srbobrana i opštine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 09. 2014.

Izvor: RTV

Sukob Radio Srbobrana i opštine

Kada je krajem 2007. godine privatizovan od strane konzorcijuma zaposlenih Radio Srbobran je nazvan svetlim primerom privatizacije. Sedam godina kasnije slika je gotovo sasvim drugačija uz neskriveni sukob između Opštine i Radio Srbobrana koji prvi put nakon višegodišnje prakse nije prenosio sednicu lokalnog parlamenta. Početkom marta Komisija za dodelu sredstava u oblasti javnog informisanja opštine Srbobran raspisala je konkurs za finansiranje javnog informisanja za 2014. godinu.

Pristigle su tri prijave među kojima nije bilo Radio Srbobrana zbog, kako je rekao njegov vlasnik Ivica Šmit, konkursne farse.

"Komisija je brojala ukupno tri člana koju su činile predsednici dve lokalne političke organizacije i član Glavnog odbora vladajuće partije. To nema veze ni sa osnovnim demokratskim principima u čemu mi ne želimo da učestvujemo i da na takav način legalizujemo bahat odnos lokalne samouprave", objašnjava Šmit.

Međutim, predsednik opštine Zoran Mladenović kaže da Radio Srbobran nije učestvovao na konkursu uz obrazloženje da je im je 700 hiljada dinara malo. Kako u roku nije uložen ni jedan prigovor pa ni iz Radio Srbobrana, kaže Mladenović, od predviđenih para podeljeno je 400 hiljada za druga dva srbobranska medija.

"Mi smo u razgovorima sa gospodinom Šmitom insistirali na tome da Radio Srbobran mora da učestvuje na Javnim nabavkama i da se mora tačno znati šta je predmet njihovog rada. Zbog blokade žiro računa Radio Srbobran je insistirao na tome da to budu ugovori o donaciji kako ne bi bilo PDV-a. Jer, kada ispostavite fakturu i lokalna samouprava je plati, a napominjem da nema neplaćenih računa s naše strane, tada ostaje obaveza plaćanja PDV-a državi. Kada dobijete donaciju tada nema obaveze PDV-a i tada ceo iznos ostaje vama", dodaje Mladenović.

U čitavu priču ubacio se Radio Vrbas koji je, direktnom pogodbom, umesto Radio Srbobrana prenosio poslednju sednicu srbobranskog parlamenta jer je, kaže Šmit, izostao dogovor.

"Prihvatili smo predlog predsednika Mladenovića da sednice, koje prosečno traju tri sata, naplatimo 100 hiljada dinara što je za osam hiljada niže od našeg cenovnika", kaže Šmit.

Predsednik Mladenović tvrdi drugo pozivajući se i na svedoke ovog razgovora.

" Dva, tri dana pred samu skupštinu gospodin Šmit je rekao da oni neće prenositi sednicu ako ne dobiju tri miliona dinara. Rekao sam mu da ćemo u tom slučaju tražiti da neko drugi prenosi sednicu. Kontaktirali smo druge kuće a ne samo Radio Vrbas i dobili ponudu od devet, deset hiljada dinara po satu", tvrdi predsednik Mladenović.

Mladenović podseća da od osam zaposlenih i šest saradnika pre privatizacije u Radio Srbobranu radi samo Ivica Šmit koji ne želi da plati ni minimalnu cenu od jednog evra po kvadratnom metru zakupa 260 kvadrata poslovnog prostora u kojem je smeštena radio stanica. Šmit, međutim, kaže da će o poslovnom prostoru presuditi Ustavni sud Srbije a spreman je da se želi i Sudu u Strazburu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi