Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sve više poginulih novinara u svetu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 08. 2014.

Izvor: RTV

Sve više poginulih novinara u svetu

Surova slika stvarnosti budi nas iz dana u dana. Te je tako sveprisutnija činjenica da je novinarima sve teže da izveštavaju iz kriznih područja, kojih je paradoksalno, sve više.

Tako je samo u Siriji od početka sukoba ubijeno čak 39 novinara, a veliki broj njih je i kidnapovan.

Da li je to još jedna potvrda da u ratu prvo strada istina?

Novinari međunarodnih medija i agencija su postali gotovo neizostavan deo većine svetskih konflikata i često se nalaze među žrtvama. Ipak, retkost je da se sa njima postupa na ovako brutalan način.

Pre svega na udaru ekstremista je američka vlada, koju oni vide kao glavnog protivnika. Nedugo nakon egzekucije Folija u javnosti se pojavila informacija da je Islamska država tražila otkup od preko 100 miliona dolara za njegovu slobodu. Vašington je odbio da uplati taj novac i pokušao je da oslobodi novinara vojnim akcijama.

Međunarodne organizacije procenjuju da je u Siriji nestalo oko 20 novinara i za većinu se pretpostavlja da su ih zarobili džihadisti. Prema rečima predstavnika Reportera bez granica, konstantna pretnja za život stvara veliki pritisak na one koji pokušavaju da što realnije prikažu dešavanja u ratnim sukobima koja često nisu jasno crna i bela.

Da ovakve priče mogu imati srećan kraj pokazuju primer Pitera Kurtisa koji je oslobođen posle dve godine zatočeništva. Ipak, mnogo češće zarobljeni novinari završavaju poput izveštača Vol Strit Džurnala Dejvida Perla, koji je kidnapovan u Pakistanu 2002. godine i ubrzo ubijen. Posao novinara je i u mirnim uslovima među najopasnijim, a izazovi su ogromni kada oni koji prenose informacije koje ne odgovaraju nekoj od sukobljenih strana postanu mete.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi