Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Glumci traže svoj deo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 08. 2014.

Autor: Biljana Ljubisavljević Izvor: Privredni pregled

Glumci traže svoj deo

Zbog toga što emiteri i kablovski operateri ne isplaćuju nadoknade za emitovanje i reprize serija i filmova glumci u Srbiji su u poslednjih dvadeset godina ostali uskraćeni za desetine miliona evra, istaknuto je na okruglom stolu koji je Udruženje glumaca Srbije organizovalo u Nišu.

 

Na skupu pod nazivom „Kako ostvariti minimum prava koja vraćaju dostojanstvo glumačkoj profesiji" istaknuto je da je nedavno formirano Udruženje pokrenulo inicijativu za izmenu Zakona o autorskim i srodnim pravima, jer ovaj zakon onemogućava da glumci ostvare minimum svojih prava.  

Predsednik Udruženja glumaca Nikola Đuričko podsetio da su do pre dvadeset godina glumci i njihovi naslednici imali pravo na određenu nadoknadu za emitovanje i reprize filmova i serija, ali da im je nakon toga ovo pravo uskračeno.

Đuričko je izjavio da je Zavod za intelektualnu svojinu pre par dana zvanično odbio zahtev Udruženja da se glumcima i njihovim naslednicima isplaćuju nadoknade za emitovanje domaćih serija i filmova.

"U Zavodu za intelektualnu svojinu smo dobili objašnjenje da nas zakon ne prepoznaje i da zakon predviđa pravo na nadoknadu samo za emitovanje fonograma, odnosno zvuka, a ne i za emitovanje slike. Međutim, u pisanom saopštenju koje smo dobili pre tri dana navedeno je da je naš zahtev odbijen jer nemamo podršku glumaca. To nije tačno, jer smo sa Udruženjem filmskih glumaca, Udruženjem dramskih umetnika, nekim pozorištima i brojnim glumcima potpisali ugovore koji bi nama, kao organizaciji za kolektivno ostvarenje ovog prava, omogućili da naplaćujemo nadoknadu", rekao je Đuričko.

Režiser i narodni poslanik Srđan Dragojević istakao je da se glumci u Srbiji zalažu da se domaća zakonska regulativa uskladi s regulativom Evropske unije, ali ne sa zakonskom regulativom njenih članica kao što su Bugarska ili Grčka, već sa regulativom Nemačke ili Francuske jer njihova regulativa daje glumačkoj profesiji mnogo veća prava.

"Naknadu za emitovanje filmova i serija neće plaćati država već emiteri koji godinama unazad emituju te programe koji su najgledaniji u našoj zemlji. Reklame koje se emituju u pauzi domaćih serija i filmova su najskuplje, a glumci nemaju ništa od toga. Polovina svih glumaca, reditelja i  ostalih filmskih radnika onih koji imaju status slobodnih umetnika, osuđena je da prima minimalne penzije, a pri tom se na televizijama stalno repriziraju filmovi i serije u kojima su oni igrali", kazao je Dragojević.

On je istakao da sigurno neće biti lako promeniti važeću regulativu jer postoji opasnost da emiteri lobiraju protiv promene zakona.  

"Emiterima se svakako više isplati da plate nekoliko stotina hiljada evra za lobiranje, nego da godišnje plaćaju glumcima više miliona evra na ime autorskih prava", rekao je Dragojević.  

Udruženje glumaca najavilo je da će tribine i okrugle stolove organizovati narednih dana i u Beogradu kako bi što više ljudi bilo upoznato s ovom problematikom.   

Sokoj naplatio 850 miliona

Direktor Sokoja, organizacije muzičkih auiora Srbije, Aleksandar Kovačević rekao je na tribini u Nišu da je ova organizacija prošle godine naplatila od emitovanja muzike na radio i TV stanicama 850 miliona dinara.

On je istakao da pravo na ovaj novac ima 9.500 domaćih i stranih autora.

Kovačević je poručio glumcima da ih i nakon promene zakonske regulative očekuje veliki posao jer ne mogu da očekuju pomoć države oko naplate naknade za emitovanje filmova i serija.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi