Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protest domaćih TV zbog reklama na stranim kanalima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 08. 2014.

Izvor: Beta

Protest domaćih TV zbog reklama na stranim kanalima

U otvorenom pismu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, 26 TV-stanica iz Srbije izrazilo je protest što inostrani TV-programi, koji se emituju na kablovskim mrežama u Srbiji, emituju i domaće reklame, što se ocenjuje kao nezakonito

"Kao vlasnici televizija koje prema državi ispunjavaju sve obaveze, poštuju sve zakone Srbije, zahtevamo da nam država omogući iste tržišne uslove, a istovremeno se pridružujemo naporima Vlade Srbije da se iskoreni siva ekonomija i da svi građani i institucije imaju ista prava i obaveze i budu jednaki pred zakonima ove države", navodi se u pismu TV-stanica upućenom Vučiću.

Pismo je upućeno i ministru finansija Dušanu Vujoviću i Komisiji za zaštitu konkurencije.

Vlasnici TV-stanica naveli su da, iako je stupio na snagu Zakon o elektronskim medijima, koji zabranjuje da se menja izvorni sadržaj programa, koji se u Srbiji reemituje, prekogranični kanali "i dalje čitavog dana emituju višeminutne EPP blokove".

"Prema procenama stručnjaka, više od 30 odsto ukupnog marketinškog budžeta namenjenog elektronskim medijima odlazi na račune ovih kanala čija sedišta su u inostranstvu", navodi se u pismu.

Kao kanali koji krše domaće i međunarodne propise o oglašavanju navedeni su TLC, Animal planet, Diskaveri, MTV, Univerzal, Foks, 24 Kičen, Nacionalna geografija, Histori i drugi.

U pismu se konstatuje da Regulatorno telo za elektronske medije ne može oduzeti dozvolu tim kanalima, ali da Regulator ili neko drugi "može naložiti" kablovskom operatoru da iz mreže "isključi sve prekogranične kanale koji krše zakon i da protiv odgovornih lica pokrene odgovarajuće zakonske postupke".

"Ovi kanali nisu u nadležnosti Regulatora, a Srbija im međudržavnim ugovorom garantuje slobodu prijema i reemitovanja, ali bez menjanja i prekrajanja sadržaja", navodi se u pismu.

Pismo premijeru uputili su SOS-kanal, Kanal 9, Galaksija 32, P-kanal, RTV Belami, Palma plus, Timočka televizija, KCN, TV Mag, kao i 15 članica udruženja lokalnih i regionalnih emitera "Nova mreža Srbije".

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi