Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Provera kupovine B92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 08. 2014.

Izvor: Večernje novosti

Provera kupovine B92

Ispitivanje promene vlasničke strukture Radio-difuznog preduzeća B92, koje je je kupila kiparska firma „Astonko Holdings“ preko svog istoimenog preduzeća u Beogradu, predmet je postupka Komisije za zaštitu konkurencije. Predsednik Odbora direktora B92 Veran Matić nije imao komentar, kazavši kratko Tanjugu da „Komisija treba da radi svoj posao“.

U zaključku o pokretanju postupka Komisija navodi da su se u periodu od 2006. do 2009. godine dokapitalizacije u B92 sprovodile izdavanjem novih akcija, a najznačajnija je sprovedena oktobra 2010, posle koje je, kako se navodi, firma „Astonko“ stekla 85 odsto vlasništva.

Promena vlasničke strukture nije prijavljena Komisiji za zaštitu konkurencije, niti je ispitana, što je zakonska obaveza, piše u zaključku.

Komisija dalje navodi da je upoznata s problemom nedovoljne transparentnosti vlasništva u srpskim medijima registruju se firme u inostranstvu, da bi se potom pojavile kao osnivači domać ih preduzeća, koja postaju vlasnici medijskih kuća, sve s ciljem da se prikriju pravi vlasnici.

Ukoliko se u postuku utvrdi da se dogodila koncentracija vlasništva bez odobrenja Komisije, ona može da naloži ucesnicima da podele firmu, da otuđe akcije ili vlasničke udele, raskinu ugovor ili preduzmu neke druge radnje kako bi se uspostavilo stanje pre uspostavljanja koncentracije, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi