Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Podzakonski akti kasne 931 dan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 08. 2014.

Izvor: Privredni pregled, Tanjug

Podzakonski akti kasne 931 dan

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) izrazila je juče zabrinutost zbog kašnjenja pri donošenju podzakonskih akata koje sada iznosi 931 dan i najavila da će insistirati na uvođenju obaveze da zajedno sa zakonom odmah budu usvojeni i svi predviđeni prateći propisi.

 

„Usvajanje zakona bez pratećih pravilnika, uredbi i drugih podzakonskih akata onemogućava njihovu punu primenu i stvara pravnu nesigurnost i prostor za pojavu korupcije", rekla je potpredsednica Upravnog odbora NALEDa i izvršni direktor kompanije CWS Ana Bmabić.

,Posebno zabrinjava to što Vlada probija rokove koje je sebi postavila za donošenje akata i prosečno kašnjenje sada je duže od 900 dana", ukazala je Bmabić.

NALED će kroz Barometar propisa pratiti usvajanje devet podzakonskih akata za tri medijska zakona.

Kod Zakona o javnom informisanju i medijima biće praćeno donošenje pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, pravilnika o dokumentaciji koja se prilaže u postupku registracije medija i pravilnik o inostranim dopisništvima.

NALED podseća da je za njihovo usvajanje ostalo manje od tri meseca. Kada je reč o Zakonu o elektronskim medijima, pažnja će biti usmerena na usvajanje strategije razvoja medijske usluge radija i audiovizuelnih medijskih usluga, kao i obrasca prijave na javni konkurs (do isteka roka ostalo manje od 180 dana).

Kod Zakona o javnim medijskim servisima, Barometar propisa pratiće donošenje akta o postupku imenovanja članova upravnih odbora javnih medijskih servisa, uredbe o načinu prikupljanja podataka obveznika plaćanja takse, pravilnika o konkursu za izbor kandidata za članove Programskog saveta (rok ističe za manje od tri meseca), kao i uredbe o načinu prenosa budžetskih sredstava za rad RTSa i RTVa (nije predviđen rok).

Barometar propisa NALEDa prati rad resornih ministarstava i Skupštine na 502 podzakonska akta. Do sada je usvojeno svega 85, dok je po isteku roka na snagu stupilo njih 226 (prosečno kašnjenje 229 dana). „I što je posebno problematično jeste što kasni donošenje svakog trećeg podzakonskog akta, a prosečno kašnjenje iznosi čak 931 dan", naglašava NALED u saopštenju.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi