Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Emitovanje digitalnog i analognog signala od septembra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 08. 2014.

Izvor: Beta

Emitovanje digitalnog i analognog signala od septembra

U Srbiji će paralelno emitovanje analognog i digitalnog televizijskog signala početi 1. septembra 2014, najavilo je Ministarstvo trgovine i telekomunikacija Srbije. Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, prvi analogni predajnici biće isključeni 1. marta 2015. godine a Srbija na digitalno emitovanje televizijskog signala mora da pređe do sredine te godine.

 

Građanima će digitalna televizija doneti bolji kvalitet zvuka i slike, raznovrsnije sadržaje i više programa a državi će digitalizacija omogućiti efikasnije i racionalnije korišćenje radiofrekvencijskog spektra.

Pravilnikom o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu utvrđuje se raspored radiofrekvencijskih kanala po zonama raspodele za prvi, drugi i treći multipleks, način pristupa multipleksu, kao i dalji razvoj Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog TV signala.

Multipleks je standardizovani tok signala koji se primenjuje za digitalne radiodifuzne servise, a koji uključuje radio i televizijske programe, servise dodatnih digitalnih sadržaja, elektronske komunikacione servise i ostale pridružene identifikacione signale i podatke.

Pravilnik definiše da najmanje 95% stanovništva u prvom multipleksu bude pokriveno digitalnim televizijskim signalom, a najmanje 90% stanovništva u drugom i trećem multipleksu.

U prilogu Pravilnika dati su Minimalni tehnički uslovi za emitovanje digitalnog terestričkog televizijskog signala, čime je precizirano kakav signal treba da su u mogućnosti da prime digitalni TV prijemnici (televizori i set-top-boksovi).

U skladu sa tim uslovima, Ministarstvo će uspostaviti žig garancije "Digital TV" koji će služiti za označavanje prijemnika, kako bi građani lakše prepoznali proizvode koje mogu da koriste za prijem digitalnog TV signala u Srbiji.

Državna sekretarka Tatjana Matić je istakla da digitalizacija televizije predstavlja proces od velikog značaja za unapređenje sistema javnog informisanja u Srbiji, posebno u kontekstu novih komunikacionih, informativnih i interaktivnih usluga koje će biti dostupne građanima. 

Kako je istaknuto, digitalna televizija omogućava bolji kvalitet zvuka i slike, raznovrsnije sadržaje i više televizijskih programa, nove mogućnosti za dvosmernu komunikaciju, televiziju visoke rezolucije, usluge namenjene osobama sa posebnim potrebama.

Iz Ministarstva navode da će državi digitalizacija omogućiti efikasnije i racionalnije korišćenje radiofrekvencijskog spektra.

Oslobođeni deo spektra će se koristiti za nove usluge, promociju razvoja tehnologije, unapređenje konkurencije i više mogućnosti za unapređenje stvaralaštva i očuvanje kulturnog identiteta. 

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) Milan Janković procenjuje da bi prodajom tih frekvencija za uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije "drzava sigurno obezbedila ne manje od 100 miliona evra javnih prihoda".

Prvi rok za završetak digitalizacije u Srbiji je bio 4. april 2012. godine, ali je zbog kašnjenja pomeren na 17. jun 2015. godine, do kada bi taj proceš trebalo da bude završen u svim zemljama Evrope.

 

Srbija se obavezala da će najkasnije do 17. juna 2015. godine preći na digitalno emitovanje televizijskog signala. Ta obaveza proističe iz sporazuma GE06 koji je Srbija 2006. godine potpisala u Ženevi pod okriljem Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), agencije Ujedinjenih nacija, a obavezuje sve evropske zemlje da to učine.

U Srbiji je prvobitno bilo planirano da se počne sa emitovanjem isključivo digitalnog televizijskog signala 4. aprila 2012. godine, ali se u tome kasni. Probno emitovanje digitalnog televizijskog signala u Srbiji počelo je 21. marta 2012.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

20.08.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:36

Dopuna

Mom prethodnom komentaru prikljucujem sledecu dopunu.

U novoj Strategija razvoja širokopojasnih mreža i servisa u Republici Srbiji do 2016. godine u tacki 5.1.2 (Bežične mreže) pise izmedju ostalog: "Nove tehnologije u bežičnim sistemima elektronskih komunikacija su konvergirale i time prilično približile radiodifuzne mobilnim sistemima. U najnovijim rešenjima, na primer televizijskog standarda, DVB-T2 (Digital Video Broadcasting Terrestrial), kao i četvrte generacije mobilnih sistema, LTE, zajedničko je: pristup multipleksu, modulacioni postupci, tip zaštitnog kodovanja i zasnovanost na IP tehnologiji. To navodi da će se u bliskoj budućnosti, naći rešenje za njihov zajednički rad, bar u nekom delu ponuđenih servisa, kao što je televizijsko emitovanje."

Takodje, u ovoj strategiji u tacki 6. zakluceno je izmedju ostalog: "Država mora da definiše mehanizme efikasnog korišćenja radio-frekvencijskog spektra, kako bi spremno dočekala uvođenje novih širokopojasnih bežičnih tehnologija. Deo spektra nastao u procesu zamena tehnologija u svim tehnikama prenosa naziva se digitalna dividenda. Zbog velike zainteresovanosti mobilnih operatora za oslobođeni spektar, najviše se govori o njegovoj dodeli za mobilne širokopojasne sisteme, odnosno za uvođenje širokopojasnog pristupa. Time bi se, do izvesne mere, smanjio jaz u odnosu na razvijene države. Digitalna dividenda je sagledana kao jedna od najznačajnijih karika u postupku izlaska iz postojeće ekonomske krize. Analize su pokazale da bi prodaja kapaciteta, po osnovu digitalne dividende, mogla da ostvari dvojaki dobitak: razvoj širokopojasnog pristupa za sve građane, kao i finansijska dobit za državu. I jedno i drugo dovodi do ekonomskog prosperiteta jer sam širokopojasni pristup obezbeđuje način za povećanje standarda ne samo običnih građana, već i razvoj malih i srednjih preduzeća, a time i značajan uticaj na ekonomiju države."

Navedena strateska opredeljena u pogledu nelinearne digitalne televizije (digitalna televizije na zahtev) nisu jasno i eksplicitno izrazena novim Pravilnikom o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristup multipleksu. Zasto?

Odgovori
sre

20.08.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 12:17

Linearna i nelineana (digitalna) televizija

Ovim pravilnikom se utvrdjuje nova, "skracena" raspodela (pogresno, raspored) radio-frekvencijskih kanala po zonama raspodele za prvi, drugi i treći multipleks. Pored toga, konacno su odredjeni 1. septembar 2014. kao rok za početak "simulkasta", tj. prelaznog perioda paralelnog emitovanja i analognog i digitalnog TV signala, kao i 1. mart 2015. kao rok za pocetak prestanaka pruzanja analognih audio-vizuelnih medijskih usluga odnosno TV usluga svih pruzalaca (nacionalnih, regionalnih i lokalnih?).

Iako je novim Zakonom o elektronskim medijima propisano da audio-vizuelna medijska usluga obuhvata kako linearnu tako i nelinearnu audio-vizuelnua medijsku usluga, interesano je da se u ovom pravilniku pominje samo linearno digitalno emitovanje TV programa (standardi za kompresiju MPEG-4 i prenos DVB-T2). O nelinearnom digitalnom emitovanju TV programa putem bezicnih sirokopojasnih komunikacionih mreza (po internet protolopu) nema ni reci, mada se iz "skracene" raspodele radio-frekvencijskih kanala po zonama raspodele vidi da su u obzir uzete kako tzv. digitalna dividenda 1 (790-862 MHz) tako u i digitalna dividenda 2 (698-790 MHz), ali bez prethodnih izmena i dopuna UREDBE o utvrđivanju Plana namene radio-frekvencijskih opsega i Pravilnika o utvrđivanju plana raspodele frekvencija/lokacija/zona raspodele za terestričke digitalne TV radio-difuzne stanice u UHF opsegu za teritoriju Republike Srbije (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Pravilnici_koje_donosi_MTID/Pravilnik_o_utvrdjivanju_plana_raspodele_za_digitalne_TV_stanice_SGRS-73-13.pdf).

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi