Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Od septembra nema TV pretplate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 08. 2014.

Autor: Lj. Malešević Izvor: Dnevnik

Od septembra nema TV pretplate

Kad građani Srbije plate julski račun za struju, na kojem je i 500 dinara za TV pretplatu, od septembra te stavke više neće biti. No, oni koji nisu izmirivali pretplatu, još uvek ne mogu biti sigurni da će im dug biti oprošten.

Do sad je RTS podneo 8.400 tužbi, a da li će narednih nedelja ili meseci i to učiniti protiv ostalih dužnika ne zna se. Nadležni iz RTS-a su nedavno izjavili da će tužiti sve, dakle čak 70 odsto korisnika.

No, RTV pretplata se na osnovu Zakona opet vraća od početka 2016, ali će se umesto uz uplatnicu za struju, plaćati direktno na račun RTS-a ili RTV-a, a merilo će i dalje biti vlasnici strujomera.

TV taksa će se plaćati na račun Uprave za trezor, a po zakonu ne može biti viša od 500 dinara. Javni medijski servis mora da svakom obvezniku do kraja godine dostavi 12 obrazaca za takse, a građa ni da je plate do petog u mesecu za prethodni.

Od novca naplaćenog na teritoriji Vojvodine RTV-u će ostajati 70 odsto, a 30 je namenjeno RTS-u. Za neplaćanja TV takse ta dva medijska javna servisa pokretaće postupak naplate i obračunavati kamatu i dalje će postojati mogućnost oslobađanja obaveze plaćanja TV takse za fizičko lice sa stopostotnim telesnim oštećenjem, trajno gluva ili slepa lica, korisnike novčane socijalne pomoći, penzionere s minimalnom penzijom, vlasnike više električnih brojila.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi