Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari i „novinari”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 08. 2014.

Autor: Milan S. Prelić Izvor: Alo

Novinari i „novinari”

Jedno od zlatnih pravila novinarstva kaže da nikada i ni pod kojim okolnostima ne smeš da optužiš nevinu osobu. To novinari ne rade.

 

Za razliku od „novinara”, koji su za ubistvo na Brankovom mostu optužili Snežanu Divac. Poigravanje takvim stvarima nije novinarstvo. Takva manipulacija može da se shvati samo i jedino kao naručeni posao ili apsolutna budalaština. Ili kao oboje istovremeno, ali ne i kao novinarstvo.

Ipak, kod nas se takve stvari redovno dešavaju. Nažalost. Kod nas je normalno napisati da je neki političar imao seks sa svojim sinom. Normalno je napraviti fotomontažu sa predsednikom koji u grudima ima zabijen glogov kolac.

A normalno je zato što u Srbiji, očigledno, niko nema ni volje ni želje da očisti medijsku scenu. U Srbiji medije osniva ko stigne. Najčešće se kao motiv pominju pranje para i odrađivanje prljavih poslova na brzaka, a u takvim okolnostima je najnormalnije da se plasiraju spin priče i iznosi prljav veš i tamo gde ga nema. Da se ljudi čereče zbog stvari koje nisu uradili.

Da se nevini razvlače i blate. Zato smo i došli u situaciju da je novinarima danas problematično da kažu čime se bave. Zbog „novinara” smo mi koji se bavimo ovom profesijom svi stavljeni u isti koš, ali to nekome odgovara. I to je veoma opasno. Zato je neophodno veliko čišćenje.

Zato su nam potrebna i novinarska udruženja koja neće samo osuđivati postupke poput gorepomenutih. Zato nam je potrebna i država. Pa da se novinarstvo vrati novinarima. Ako to, uopšte, ikome i treba i odgovara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi