Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dva pravca istrage o ubistvu Pantića - Cementara i Pivara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 08. 2014.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Dva pravca istrage o ubistvu Pantića - Cementara i Pivara

Beograd - Na dva pravca istrage ubistva novinara Milana Pantića - o poslovanju Jagodinske pivare i cementare „Novi Popovac“ kod Paraćina, koje se moguće „ukrštaju“ i u jednom međupravcu, radi sedam radnih grupa iz policije. Ovo za Danas Pravo kaže Veran Matić, predsednik Komisije za istinu o ubijenim novinarima. Prema njegovim rečima, grupe su prvo formirane od policije u Jagodini, a ispitivanja i saslušanja sprovode se po nalogu jagodinskog tužioca.

Međutim, pripadnici radne grupe za istragu ubistva Slavka Ćuruvije su nakon podizanja optužnice „pridodati“ timu kolega koji istražuju ubistvo Pantića.

- Ceo tim koji je radio slučaj Ćuruvija pridodat je timu za Pantića. Veliki pomak u istrazi očekujemo na osnovu onog što se tehnički nije radilo prethodnih godina, a to je veštačenje poziva sa mobilnih telefona. Mogu da kažem da smo obavili veštačenje svih poziva sa mreže 064, a ranije je obavljeno i sa mreže 063. Kada se te analize završe i saslušaju još neke osobe, očekujemo da ćemo doći do relevantnih saznanja, ističe Matić, dodajući da se poslednjih meseci došlo do ubrzanih saznanja.

Prema onome što je dosad objavljeno, pretpostavlja se da je Pantićevo ubistvo naložio neko iz kruga lokalnih privrednika ili političkih moćnika, zbog Pantićevog pisanja. Ranija pretpostavka je bila da izvršioci u stvari nisu imali nalog da ubiju novinara, nego samo da ga zastraše.

Kada je reč o Pantićevim tekstovima, analizom arhive može se utvrditi da je on u Večernjim novostima i Štampi objavio seriju tekstova o privatizaciji Cementare. Osam meseci pre privatizacije napisao je da je već dogovorena prodaja firmi koja se drži u tajnosti. Tender za Cementaru je raspisan u julu 2001. mesec dana nakon Pantićevog ubistva, a 70 odsto udela u fabrici je u januaru 2002. preuzela švajcarska kompanija „Holcim“ za 52,5 miliona dolara.

U decembru 2013. nekadašnji savetnik za bezbednost premijera Zorana Đinđića Zoran Janjušević poligrafski je ispitan o slučaju Pantić i prošao je test. Prema dokumentima, on je osam dana nakon ubistva Pantića prisustvovao sednici Upravnog odbora cementare, kojoj je predsedavao nekadašnji šef Đinđićevog kabineta Nemanja Kolesar. Obojica, i Janjušević i Kolesar te 2013. privođeni su u različitim istragama, nevezanim za ovaj slučaj. Kolesar je odbio poligrafsko ispitivanje za slučaj Pantića, rekavši da je dovođenje njega u vezu sa tim čista glupost, i da zazire od nameštaljke policije. Poligrafsko ispitivanje, kao što je poznato, nije dokaz za sud, i obavlja se dobrovoljno.

Kada je reč o Jagodinskoj pivari, Pantić je objavio niz tekstova o zloupotrebama sa punionicom i prodajom pokvarenog flaširanog piva. Suđenje nekadašnjim rukovodiocima pivare na čelu sa direktorom Jovanom Stojanovićem oko prodaje pokvarenog piva kragujevačkom preduzeću Azuro trajalo je više godina, i oni su, koliko je poznato, oslobođeni.

Kao mogući izvršioci u istrazi se pominje više osoba povezanih sa paravojnim formacijama i ratnim dejstvima u BiH, i nijedna od njih nije u domašaju pravosuđa Srbije. A kao svojevrsno upozorenje moglo bi se pak protumačiti to što se u aprilu izvesni Dragan Antić obratio Komisiji za istinu o ubijenim novinarima, tvrdeći da je lažno prozvan i povezan sa ubistvom Pantića, da su navodi o njemu neistiniti, zatraživši da to u zvaničnom saopštenju objavi i Komisija.

Pre toga je iz nezvaničnih izvora objavljeno da pod imenom Dragan Antić u Nemačkoj živi Dragan Tešić kao hrvatski državljanin i da su ga u vezu sa Pantićevim ubistvom doveli Jugoslav Petrušić, zvani Dominik, koga srpska javnost pamti po špijunskoj aferi Pauk, kao i Stanko Kojić, zvani Geza, koji u fočanskom zatvoru služi višedecenijsku kaznu za masakr u Srebrenici u julu 1995.

Kojić je iskaz dao, kako je zvanično rečeno, u dva navrata istražnim organima BiH, na koje je tužilac iz Jagodine preneo ovlašćenja. Takođe je poligrafski ispitan. Smatra se da je Tešić bio pripadnik Arkanovih „Tigrova“. Petrušić je pak saslušan u februaru 2013. na lični zahtev, i ispričao je svoja saznanja da su u vreme ubistva Kojić i Tešić putovali u Paraćin i Jagodinu.

Odgovor iz Nemačke

- U svim istražnim radnjama imali smo puno problema u međunarodnoj komunikaciji. Reč je o zahtevima za saslušanje određenih osoba van Srbije, jedne u BiH, jedne u Nemačkoj. Očekujemo odgovor nemačkih vlasti na zamolnicu kako bismo mogli da saslušamo jednu osobu u Nemačkoj, bilo je odlaganja ovog saslušanja zbog određenog postupka koji se tamo vodi, kaže Veran Matić za Danas Pravo.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

06.08.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 18:56

да да

Убиство се десило у време владавине другара Верана Матића. Баш је добро изабран председник комисије. Аферим.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi