Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  O SSSS, UGS Nezavisnost i koječemu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 07. 2014.

Autor: Vukašin Obradović Izvor: NUNS

Umesto odgovora Branislavu Čanku, predsedniku UGS Nezavisnost

O SSSS, UGS Nezavisnost i koječemu

Prvo je postojao samo Savez sindikata Srbije. Onda je, jer je Savez sindikata Srbije skliznuo u civilizacijsku provaliju, osnovan UGS Nezavisnost.

 

Sada u Srbiji postoje i Savez sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, Ako su isti, šta će nam, u ovom vremenu štednje,  dve iste stvari. Ako nisu isti, kako to da vidimo. U jednoj stvari, ipak su isti – baš ih briga šta se dešava sa radnicima, tačnije, pomalo brinu šta moćnici rade radnicima, ali, šta moćnici rade drugima, nemoćnima, a po nalogu moćnika, e, to ih se uopšte ne tiče. Sem što nedavno, predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak đipi do neba u zaštitu bespomoćnog građanina Branislava Čanka, čoveka koji nikada ništa zlo (ali, ni dobro) nije učinio radnicima, a koga je napala ona stvar koju neki zovu kurir. Bože, kako se Bane potresao za sudbinu ničim zaštićenog i u svemu nevinog građanina Čanka. I sada mi krenu suze na oći od toliko požrtvovanja predsednika UGS Nezavisnost

Savez sindikata Srbije su sačinjavali radnicii koji su podržavali bez trunke rezerve Miloševića, rezervu nisu imali čak ni onda kada je svuda oko Srbije počela da lije krv onih koji nisu Srbi, pa ni onda kada je lila krv nepodobnih Srba u Srbiji. UGS Nezavisnost je nastao da bi o svemu tome brinuo. Savez sindikata Srbije se finansirao od vazduha, dakle, patriota, a UGS Nezavisnost od grantova, dakle, izdajnik. Osnovna podloga za davanje grantova bila je izgradnja slobodnog, demokratskog, građanskog društva i države, od sindikata, za sindikate, mereno po tome koliko to, po svemu sudeći, ne može da uradi Savez sindikata Srbije, a koliko se očekuje da UGS Nezavisnost može.

 Ratovi u Srbiji nikada nisu prestali, ali, Savez sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, vide samo jednu od posledica tih ratova, posledicu koja se samo njih tiče, pritisak koji ih je stvorio i podelio u dve organizacije. Kada ove dve organizacije zakukaju da s leđa treba konačno da im sjašu razni moćnici, posmatraču ne može da promakne jedna tužna istorijska igra: kada je jahao Milošević i njegovi čauši Savez sindikata Srbije je ćutao, a UGS Nezavisnost nastao upravo zbog tog ćutanja. Danas viču zajedno. Jer, apsolutno je neprihvatljivo da su ove dve organizacije toliko u zabludi da ne vide da kada prestanu da pljuju Vladu Srbije, moćnici će ih ostaviti na miru. Istina, ostaviće ih i bez para, ali, ne možeš i jedno drugo do kraja. Svaka profesija ima svoje limite i kada ih bilo ko širi nasilno, novcem, recimo, profesija puca, isteže se, uvrće i na kraju urušava. Zato je jedna od najvažnijih odrednica profesionalca njegova sposobnost da tačno odredi limite svoje profesije i da ih po svaku cenu čuva…

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a

P.S. Svaka sličnost sa tekstom Branislava Čanka, predsednika UGS Nezavisnost, “O UNS-u, NUNS-u i koječemu” (http://www.uns.org.rs/sr/desk/media-news/25725/o-uns-u-nuns-u-i-kojecemu.html), je namerna.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi