Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I medijski zakoni u skupštini do avgusta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2014.

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

I medijski zakoni u skupštini do avgusta

Do isteka prvih 100 dana rada Vlade Srbije ostalo je manje od tri nedelje, a više od polovine obećanja iz ekspozea premijera Aleksandra Vučića, koji je predstavio krajem aprila za govornicom parlamenta, nije ispunjeno. Da bi bilo ostvareno sve što je najavio premijer, potrebno je, između ostalog, da se usvoji više od deset zakona, od kojih će se prema saznanjima Danasa do kraja jula u skupštinskoj proceduri sigurno naći dva medijska zakona o javnom informisanju i elektronskim medijima.

 

Premijer Vučić je u ponedeljak uveče rekao da će do 4. avgusta, kad je 100 dana Vlade, biti ispunjeno sve što je izneo u ekspozeu, osim smanjenja plata. „Sve od A do Š„, izričit je bio Vučić.

Za sada je usvojen jedino Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a među stvarima koje će gotovo izvesno biti „štiklirane“ su i zakoni o radu i penzijskoinvalidskom osiguranju, čije se usvajanje u parlamentu očekuje danas. Da bi sve bilo po premijerovom planu do 4. avgusta, sa spiska iz ekspozea trebalo bi da budu usvojeni još i zakoni o planiranju i izgradnji, privatizaciji, stečaju, stranim ulaganjima, javnim preduzeć ima, o privremenom usklađivanju osnovica za obračun i isplatu plata odnosno zarada kod korisnika javnih sredstava, odnosno platnim razredima, zatim i o registru korisnika javnih sredstava i njihovih zaposlenih i angažovanih lica, o državnim službenicima, o osiguranju i o hipoteci.

„Do kraja jula biće usvojen reformski paket zakona iz oblasti ekonomije, javnih finansija i socijalne zaštite, koji će stvoriti pretpostavke za značajno unapređ enje konkurentnosti srpske privrede, te za privlačenje investicija i zapošljavanje“, naveo je u aprilu Vučić najavljujuć i pomenute zakone.

Međutim, prema najavama nadležnih ministarstava, zakoni o stečaju i privatizaciji najverovatnije će i biti usvojeni do 4. avgusta, dok je zakon o planiranju i izgradnji najavljen tek za septembar.

U obraćanju pri formiranju Vlade, Vučić je naglasio i da će „već tokom juna biti donet i Zakon o zaštiti uzbunjivača“, što se još nije desilo, a „do leta“ je najavio i tri medijska zakona o javnom informisanju, elektronskim medijima i o javnim servisima. Kako Danas saznaje, dva medijska zakona će se po ubrzanoj proceduri naći u parlamentu već do kraja ovog meseca, dok će zakon o javnim servisima biti nešto kasnije na redu za usvajanje. Među prvim tačkama koje je premijer planirao da uradi Vlada u prvih 100 dana bilo je i usvajanje rebalansa budžeta, koji još nije na vidiku. Na dnevni red u narednih dvadesetak dana teško će doći „agresivnija privatizacija“, usvajanje strategije restrukturiranja i privatizacija preostalih državnih preduzeća i otpočinjanje sa njenom realizacijom, ulazak Telekoma Srbije u proces privatizacije, kao i pokretanje velikih projekata jeftine stanogradnje.

„U cilju jačanja poverenja međunarodne zajednice i kreditora u kredibilnost namera vlade da obezbedi dugoroč nu održivost javnih finansija, u prvih 100 dana vlade biće intenzivirane aktivnosti na zaključenju aranžmana sa MMF-om i verujem da će taj aranžman biti zaključen“, jedna je od najava premijera u ekspozeu.

Ono što se može računati kao završeno ili delimično ispunjeno su smanjenje diskrecionih rashoda na dnevnice za službena putovanja i troškova reprezentacije i putovanja, smanjenje materijalnih troškova povezanih sa korišćenjem službenih vozila, smanjenje donacija države za sportske klubove i podsticaj za sprovođenje privatizacije i borba protiv sive ekonomije.

Tri velika zadatka

U ekspozeu premijer je kao tri najveća zadatka Vlade Srbije naveo reformisanje načina na koji ekonomija funkcioniše donošenjem veoma opsež nog, detaljnog i ozbiljnog paketa reformi u parlamentu, razvoj privatnog sektora davanjem podsticaja malim i srednjim preduzećima i smanjenjem broja ljudi u javnom sektoru i konsolidacija budžeta smanjenjem troškova i povećanjem naših prihoda.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi