Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Zaustaviti sudsku cenzuru"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 07. 2014.

Izvor: B92

"Zaustaviti sudsku cenzuru"

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost ocenjuje da je u Srbiji na delu uvođenje sudske cenzure u medijima.

Savet je zatražio reakciju OEBS-a, a kao primer za cenzuru navodi se potvrda presude protiv TV B92 zbog prenošenja policijskog saopštenja.

"Zapanjeni smo činjenicom da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio presudu Višeg suda u Beogradu kojom se TV B92 osuđuje zbog prenošenja policijskog saopštenja, a po tužbi bivše pomoćnice ministra zdravlja, kao i zbog stava suda da službena beleška policije ne može biti tretirano kao zvaničan dokument državnog organa?!", navodi se u saopštenju. 

Kako se dodaje, ovakav stav Apelacionog suda u Beogradu, bez obzira na koju se medijsku kuću odnosila, apsolutno nije u saglasnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i "preti da uruši ionako urušen pravosudni sistem Republike Srbije". 

"Ujedno, kao nova opasnost pokazalo se i nepostojanje sudske prakse koju formira Vrhovni kasacioni sud i ozbiljan je problem to što niži sudovi nemaju smernice kako se u pojedinim predmetima treba ponašati, odnosno da li je to sudska praksa na republičkom ili se formira na lokalnom nivou. Iz ovih razloga niži sudovi donose očigledno neustavne i neevropske presude i tako dovode građane u situaciju da svoja prava godinama i ozbiljnim iscrpljivanjem štite pred Ustavnim sudom ili Evropskim sudom za ljudska prava, a takođe kompromituju ugled Republike Srbije u međunarodnim telima kojima su ovakve presude u najmanju ruku neshvatljive, nerazumne i besmislene", ocenio je Savet Transparentnost. 

Apeluje se na Vrhovni kasacioni sud da se ozbiljno pozabavi sudskom praksom koja će biti obavezujuća u pravosudnom sistemu Republike Srbije i koja će sprečiti uvođenje sudske cenzure u medijsku sferu. 

"Takođe poziva se i Ustavni sud da javno saopšti da li je ovakvo postupanje pravosudnog sistema prihvatljivo sa aspekta Ustava i međunarodnih akta", piše u saopštenju.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

17.07.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 00:29

Re:

A, шта је то "песник" заправо хтео да каже кад га та накарадна пресуда радује? Ил' можда зна нешто што ми сироти не знамо.
Ало, мајсторе, одакле си!?!

Odgovori
sre

16.07.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 16:39

izvinite, istraživači

Istraživačko novinarstvo se kod nas uglavnom svodi na blaćenje nepopularnih ljudi, mobing, pa ova presuda raduje. Ne može novinar da bude oslobodjen za pisanje neistina, samo zato što je novinar. Kakvo je to nakaradno shvatanje novinarstva?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi