Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kaucija od 300.000 evra za glavnog urednika „Aktera”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 07. 2014.

Autor: J. Popadić Izvor: Politika

Kaucija od 300.000 evra za glavnog urednika „Aktera”

„Siromaštvo džepa i duha dovelo nas je do toga da živimo živote nekih drugih, nama nebitnih javnih ljudi, i kroz njihova dela, zaboravljajući da svom životu obezbedimo privlačan naslov i sadržaj”, objavljeno je pre dva dana u kolumni na sajtu „Akter”.

 

Konstatujući da smo progutali sve što nam drugi serviraju, novinarka se pita da li smo stigli da i sami nešto zakuvamo. A samo dva dana ranije „zakuvalo” se u vrhu ovog medija.

Uhapšeni su Tihomir Trišić, glavni i odgovorni urednik i osnivač preduzeća „Akter medija grupe”, Dragan Đurić, vlasnik „Zekstre”, i Milan Divljak, vlasnik preduzeća „Staša”, pod sumnjom da su oštetili pančevačku Azotaru za više od 7,5 miliona evra i budžet za pola miliona evra.

Trišić je uhapšen u petak, pod sumnjom da je krajem 2010. godine, od pančevačke „HIP Azotare” nezakonito nabavio neregresirano mineralno đubrivo u količini od 3.500 tona, koje je dalje preprodavao i sredstva prebacivao na račun sebi i preduzećima „Akter risrč” i „Akter medija grup”.

U dogovoru sa Radosavom Vujačićem, Trišić je, kako je navedeno u saopštenju MUP-a Srbije, platio „HIP Azotari” samo iznos u vrednosti PDV-a, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 81,5 miliona dinara.

Zvezdan Živanov, advokat Tihomira Trišića, izjavio je juče za naš list da će se žaliti na rešenje o pritvoru od 30 dana koje je u subotu doneo sudija Specijalnog suda.

- U zakonskom roku ćemo se žaliti na rešenje o pritvoru, nadamo se da će moj klijent dobiti priliku da se brani sa slobode. Ukoliko ne uspemo da poništimo rešenje o pritvoru, tražićemo smanjenje basnoslovne kaucije od 300.000 evra.

Nema šanse da Trišić sakupi toliki novac - istakao je advokat Živanov, dodajući da se njegov klijent na saslušanju u subotu izjasnio da nije kriv.

Tihomir Trišić (38), diplomirao je na Fakultetu bezbednosti 2004. godine, kada je osnivao Investicioni fond „Longin”, koji se bavio finansijskim posredovanjem, a čiji je predsednik bio narednih pet godina.

U medijima je predstavljan kao ekspert za obaveštajnobezbednosna pitanja.

Od 2009. godine na čelu je nedeljnika „Akter” kao glavni i odgovorni urednik. Od prošle godine član je Asocijacije medija i Saveta za štampu.

Upravni odbor Asocijacije medija juče je suspendovao Trišića iz Upravnog odbora i Komisije za žalbe Saveta za štampu, navedeno je u saopštenju prosleđenom medijima. Trišić je suspendovan do okončanja postupka koji je protiv njega pokrenut, a Upravni odbor je, kako je saopšteno, odbacio sve pokušaje diskreditovanja asocijacije zbog ovog slučaja.

Zoran Sekulić, predsednik UO Asocijacije medija, nije želeo juče dodatno da komentariše hapšenje Trišića niti njegovo eventualno isključenje iz ove organizacije.

„Konačna odluka o članstvu Trišića, kao predstavnika„ Akter medija grupe” d.o.o. u Asocijaciji medija, biće doneta kada bude poznat ishod postupka protiv njega. U najboljem je interesu Asocijacije medija da se ovaj slučaj, koji sa asocijacijom nema nikakve veze, ispita do kraja i dobije svoj zakonski epilog, bez prejudiciranja njegovog ishoda i mešanja u nadležnosti pravne države, koju Upravni odbor i novinski izdavači snažno podržavaju”, stoji u saopštenju.

Iako novinari „Aktera” u svojim komentarima, pitajući se kako se može doskočiti medijima, u šali kažu da se za početak može zaključati u toalet, rukovodstvo ove firme kao da je juče ovu šalu uzelo „zdravo za gotovo”. Na telefone redakcije koji su dostupni javnosti juče se niko nije javljao, kao ni u sedištu firme u Novom Sadu.

Paljevina automobila

U oktobru 2011. godine u medijima je objavljena vest o paljenju automobila Tihomira Tršića, dok je u septembru 2013. godine dnevni list „Kurir” objavio da je „rukovodstvo policije odlučilo da „montira hapšenje” Aleksandra Rodića, vlasnika „Kurira”, i Tihomira Trišića, urednika „Aktera”. „Samo nek prete, samo nek ucenjuju, samo nek montiraju, samo nek hapse. Neće još dugo”, izjavio je tom prilikom za „Kurir” Trišić.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

17.07.

2014.

Luka [neregistrovani] u 23:57

...

Valjalo bi se informisati pre pisanja ovakvih tekstova. Npr kada je (vremenski) nastala kolumna koja se provlači kroz ovaj tekst, a kada je (vremenski) priveden gospodin Trišić. A onda, znam zvuči nezamislivo, istražiti o čemu je ranije pisala autorka ove kolumne, pa će se, možda, neke kockice sklopiti i time se izbeći jedan promašen tekst.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi