Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Trišić prevario pola Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 07. 2014.

Autor: E. I. Izvor: Informer

Trišić prevario pola Srbije

Glavni urednik „Aktera“ Tihomir Trišić predstavljao se kao vojni obaveštajac, lagao da je Vučićev savetnik, bio je član UO Asocijacije medija i Saveta za štampu, a sve vreme krio ozbiljan finansijski zločin u „Azotari“. Kad je uhapšen najmoćniji tajkun Miroslav Mišković, sve novine su o tome pisale. Kad su hapšeni, optuživani, privođeni bivši i sadašnji ministri, direktori, politički lideri nije bilo nijednog medija u Srbiji koji bi to prećutao.

 

Kada je, međutim, u petak ujutro uhapšen vlasnik i urednik nedeljnika „Akter“ Tihomir Trišić, i to zbog pljačke čak 81,5 miliona dinara u „Azotari“, to je bila tema samo za Informer.

Finansijska istraga

Svi drugi uticajni mediji, dnevni listovi i televizije prešli su preko te vesti kao preko nekakve bajate komunalne informacije. Zašto?

Zato što su jedni Trišićevi saučesnici, a drugi su godinama radili isto ono zbog čega je on sada u zatvoru.

Tihomir Trišić se u svetu „uglednog novinarstva“ pojavio maltene niotkuda. Pravo iz dubina profesionalne anonimnosti izronio je kao „gospodin vlasnik“ političkog nedeljnika koji se u poverenju predstavljao kao oficir vojne bezbednosti.

Uspešno je lagao i da je Vučićev savetnik za nacionalnu bezbednost. Javno se hvalio da je član upravnog odbora jedne firme za distribuciju novina, kao i da je suvlasnik bar dva dnevna lista.

Zvanično, bio je član UO Asocijacije medija i ugledni dužnosnik Saveta za štampu. Sedeo je na važnim žurnalističkim sastancima tik do Vese Simonovića, Zorana Sekulića, Aleksandra Rodića.

Ovaj poslednji ga je, tvrde upućeni, i predložio u Savet za štampu.

Vlasnik „Kurira“ Aleksandar Rodić prošlog septembra je Trišića branio kao brata rođenog kad je iz policije procurela informacija da je završena istraga u „Azotari“. Napisao je tada „Kurir“ da je Trišić veliki borac za slobodu štampe i da ga policijska mafija iz čista mira progoni. Čak je objavljeno i da je spremno Trišićevo i Rodićevo hapšenje! Zašto? Zašto je tada Rodić svoju sudbinu vezao za Trišićevu?

E to bi trebalo da pokaže finansijska istraga. Ništa komplikovano. Dovoljno će biti samo da se isprate svi tragovi miliona pokradenih u „Azotari“.

Istraga o milionskim mahinacijama Tihomira Trišića mora da se dovede do kraja, jer je samo tako moguće jednom zasvagda raskrinkati „medijsku mafiju“. A medijski mafijaši, da ne bude zabune, to su oni koji su godinama podržavali lopove iz vrha politike i države i to naplać ivali parama opljačkanim u državnim i javnim preduzećima. To su oni koji sada odbijaju da priznaju postojanje slučaja „Trišić“, oni koji se plaše nastavka istrage.

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević rekao je juče da je rešenje ove afere od ključne važnosti za budućnost Srbije.

"Tihomir Trišić, namerno ga neću nazvati kolega jer on to nije, u dogovoru sa ljudima iz vlasti opljačkao je 3.500 tona veštačkog đubriva! Brutalno je sa saučesnicima opljačkao državnu firmu za 800.000 evra! I onda se četiri godine o tome ćutalo. Zašto? Šta je to Trišić tako naplatio? Koga je sve on držao ucenjenog i kako? Da li je to jedini takav posao koji je oposlio? S kim je podelio pokradene milione? Zašto sada skoro sve kolege ćute o ovom slučaju? Zašto je sad za jedne novine najvažniji posao da dokažu da medijska mafija ne postoji kad svi vidimo da postoji?! Na sva ova pitanja moramo hitno da dobijemo odgovor!", naglasio je Vučićević.

Prljav keš u medijima

I Dušan Slijepčević iz Saveta za borbu protiv korupcije, komentarišući sumnje da je Trišićev „Akter“ finansiran novcem iz „Azotare“, poručuje da bi sve ovo trebalo „podrobno ispitati“. U svim spornim privatizacijama važnu ulogu bi morali da igraju finansijski forenzičari. Oni bi morali da utvrde gde je otišao novac tokom privatizacija, posle čega ne bi moglo da se „muti“. Dešava se da novac koji je nezakonito stečen biva uložen u medije kao moćno sredstvo uticaja i spinovanja. Prave činjenice ne saznajemo sem ako ne zagrebemo ispod površine zaključ uje Slijepčević. 

Dosta ćutanja

Trišić je sa saučesnicima opljačkao državnu firmu za 800.000 evra! I onda se četiri godine o tome ćutalo. Zašto? Dragan J. Vučićević, glavni urednik Informera

Moj ugao 

Čedomir Čupić, profesor FPN

Problem je ako je Trišić novac koji je uplatio na svoj račun stekao nelegalnim putem. Sve ovo ne bi moglo da se desi da imamo zakon o poreklu imovine kojim bi se utvrdilo poreklo novca.

Krio se od policije po žbunju

Kada je, prošle jeseni, jednom prilikom provalio da ga prate policajci koji su tada vodili istragu protiv njega, Tihomir Trišić se krio u žbunju na Topčiderskoj zvezdi! Neko iz policije mu je javio da je pod istragom i da kolege prate njegovo kretanje. Tada se odmah odvezao do kružnog toka na Topčiderskoj zvezdi, prvo se vozio skoro 10 minuta ukrug, a onda istrčao iz kola, sakrio se u žbunju pored puta i virio pokušavajući da provali koja ga kola prate... prepričava jedan od policajaca koji je „radio“ Trišića.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

14.07.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 10:07

A ostali?

Ako je tacno sve sto pise o Trisicu neka trune u zatvoru. Ali! Sta je s Vucicevicem? Odakle njemu pare da pravi novine? Da nije od novinarske plate? Da nije prao ves Miskovicu, Djilasu....Da on nije neki oficir? Odakle mu moc da sudi, drzi govore na Pinku i radi sta mu je volja ko neki komesar? Odakle? Da mu nije dao neko iz vlasti? ILi neki tajkun? Ako losi treba da odgovaraju pa i on je na tom spisku veoma visoko! Ajde sad objaviti ....

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi