Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Hapšenje medijske mafije!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 07. 2014.

Izvor: Ekipa Informera

Država ipak uzvraća udarac

Hapšenje medijske mafije!

Tihomir Trišić, glavni urednik 'Aktera' i saradnik vlasnika 'Kurira' Aleksandra Rodića, uhapšen zato što je u 'Azotari' ukrao veštačko đubrivo vredno čak 81.541.841,46 dinara!

Vlasnik i glavni urednik nedeljnika „Akter" Tihomir Trišić uhapšen je u petak pod sumnjom da je saučesnik u milionskoj pljački „Azotare! Tužilaštvo tereti Trišića da je ukrao veštačko đubrivo u vrednosti od čak 81.541.841,46 dinara!

Bežao od hapšenja

Uhapšeni Trišić široj javnosti postao je poznat septembra prošle godine kada je vlasnik „Kurira" Aleksandar Rodić objavio dramatično saopštenje da „policijska mafija" sprema hapšenje njih dvojice! Pored toga što je bliski saradnik Rodića, Trišić je i član Upravnog odbora Asocijacije medija i član je Komisije za žalbe Saveta za štampu! U istoj policijskoj akciji pored Trišića uhapšen je i predsednik FK Partizan i vlasnik „Zekstre" Dragan Đurić, kao i vlasnik firme „Staša" iz Beograda Milan Divljak.

Trišić, Đurić i Divljak su, prema nalazima istrage, oštetili „Azotaru" za ukupno 753.253.640 dinara i izbegli plaćanje poreza od 52.447.000 dinara! Policijskom istra gom utvrđeno je da su njih trojica, uz pomoć saučesnika (vidite okvir), u periodu od 2010. do 2012. od „Azotare" uzeli 16.638 tona neregresiranog i 6.774,75 tona regresiranog mineralnog đubriva, koje su potom prodali. Uz dogovor s tada čelnim ljudima „Azotare" pančevačkoj firmi su platili samo PDV, dok su sav preostali novac zadrž ali za sebe!?! Hitna istraga Prema navodima policije, Trišić je od „Azotare" uzeo 3.500 tona đubriva, koje je zatim prodao, a novac uplatio na račune svojih firmi.

„Osumnjičeni Tihomir Trišić je za svoju firmu 'Akter riserč' nabavio od HIP 'Azotare' krajem 2010. neregresirano mineralno đubrivo u količini od 3.500 tona, koje je prodao, naplatio i sredstva prebacio na račun svoje firme 'Akter medija grup' d. o. o. U dogovoru s predsednikom UO 'Azotare' ovoj firmi je platio samo PDV, čime je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 81.541.841,46 dinara", piše u u istražnoj dokumentaciji.

Po potpuno istom principu državu i „Azotaru" pljačkali su i Đurić i Divljak. Sasvim je, inače, zanimljivo da su tokom istrage policajci došli i do podatka da je 25 miliona dinara koje je Trišić ukrao u HIP „Azotari" završilo na računu jednih dnevnih novina!

- Još istražujemo šta je motiv ove transakcije, ali verujemo da je reč o saučesništvu u pljački - naglašava naš sagovornik. U policiji juče niko zvanično nije želeo da komentariš e naša saznanja.

Na drugoj strani, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da slučaj „Azotara" razobličuje „opštu praksu kriminala u Srbiji".

- Ovo je prilika da se sve istraži i da se vidi ko je, kako i kojim parama osnivao novine i da se vidi kako neko može da zloupotrebi medije - zaključuje Dobrašinović.

Čega se plaše u 'Kuriru'?

Septembra 2013. vlasnik „Kurira" Aleksandar Rodić objavio je da su on i Trišić žrtve „policijske mafije"

Milorad Veljović pre godinu dana 'nacrtao' Trišića

Direktor policije Milorad Veljović 17. septembra prošle godine u intervjuu za Informer bukvalno je „nacrtao" Tihomira Trišića. Govoreći o tada aktuelnim napadima na vrh policije, Veljović je rekao:

- Jedan od glavnih lobista je umešan u krivična dela u vezi s jednom od 24 sporne privatizacije.
Sad pokušava da izbegne kaznu... Tužilaštvo za organizovani kriminal, na osnovu dokaza, kvalifikovalo je krivično delo u koje je umešan, ali su neposredno pre hapšenja krenuli napadi na policiju da bi se zaštitio. Tad bi bilo kontraproduktivno izvršiti hapšenje jer bi se to u delu javnosti iskoristilo za tvrdnju da se svetimo. Ne znamo koji su sve njegovi motivi, ali znamo, imamo i dokaze, da je dotični samo u jednoj „kombinaciji" oštetio državu za oko milion evra!

Đurić već hapšen, a Ružić ga branio

Predsednik Partizana Dragan Đurić već je jednom hapšen 13. januara ove godine zbog sumnje da je u periodu od 2006. do 2010. nezakonitim poslovanjem oštetio državu za oko 200 miliona dinara. Iz pritvora je pušten 23. januara pošto je položio jemstvo u nekretninama od dva miliona evra. Tada je u njegovu odbranu stao Branko Ružić, šef SPS u Skupštini, rečima da „veruje u Đurićevu nevinost“. Ružić juče nije bio dostupan za komentar.

Troje uhapšeno, sedmoro osumnjičenih

UHAPŠENI: Tihomir Trišić, vlasnik „Aktera“, Dragan Đurić, vlasnik „Zekstre“, Milan Divljak, vlasnik firme „Staša“
U BEKSTVU: Branko i Gordana Mijić, direktori „1. oktobra“ i „Gradske pekare“ iz Sombora
OSUMNjIČENI: Radosav Vujačić, predsednik UO „Azotare“, i Mihailo Grujić, zamenik direktora „Azotare“

Da bi izbegao zatvor spojio Cecu s Milom

Tihomir Trišić je, kada je saznao da je pod istragom, na sve moguće načine pokušavao da se spase od hapšenja. Tako je, tvrde naši izvori, preko Aleksandra Rodića u „Kuriru“ objavio da se Milo Đukanović švaleriše sa Cecom Ražnatović (?!?)

- Trišić je u očajanju mislio da će tom pričom izazvati haos i posvađati crnogorsku i srpsku vlast, odnosno da će pažnju javnosti preusmeriti na nešto drugo.
Nije birao sredstva i načine i za napade na policiju sve u cilju da sebe prikaže kao žrtvu političkog progona - prenosi naš sagovornik iz vrha policije.
Vlasnik „Kurira“ Aleksandar Rodić 11. septembra prošle godine objavio je dramatično saopštenje u kome je tvrdio da „policijska mafija“ sprema njegovo i Trišićevo hapšenje. Rodić je tom prilikom Tihomira Trišića opisao kao borca za nezavisne medije i slobodu štampe!?!
U policiji kažu da razlog za ovo saopštenje treba tražiti u sumnjivim poslovnim odnosima Trišića i Rodića.
- Ne radi se tu ni o principima, ni o nekakvoj ljubavi. U pitanju je poslovni interes i strah da se neke istrage ne dovedu do kraja - kaže naš sagovornik.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

13.07.

2014.

Алекс [neregistrovani] u 17:04

Ко је све уредник

Ех, која сам наива!
Својевремено сам писао Тришићу, нудећи му да сарађујем у његовом листу "Актер", за било какав хонорар. Није ме удостојио ни одговора. Искрено сам веровао да је он уредник Актера. А требало је да му понудим да продајем вештачко ђубриво које је, уз помоћ ДС кишобрана, добио џабалеску од Азотаре!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi