Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SINOS: Problematičan status lex specialisa Zakona o privatizaciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 06. 2014.

Izvor: sinos.rs

SINOS: Problematičan status lex specialisa Zakona o privatizaciji

Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima najoštrije protestuju što je u senci donošenja Zakona o radu, pokrenuta rasprava o Predlogu zakona o privatizaciji i stečaju, čijim će donošenjem biti određena sudbina 100 000 zaposlenih u oko 600 preduzeća.

Iako je Zakonom o državnoj upravi i Poslovnikom o radu Vlade utvrđeno da javna rasprava o sistemskim zakonima traje 21 dan, Ministarstvo privrede raspravu o ovim bitnim zakonima planira da sprovede za samo četiri dana.

Sa stanovišta medijskih i sindikalnih organizacija problematična i pravno diskutabilna je odreba kojom se nacrtu zakona daje snaga Lex specijalisa, odnosno da će u slučaju kolizije sa drugim zakonima, biti primenjene odredbe Zakona o privatizaciji.  Budući da je Ustavom Srbije, lokalnim samoupravama garantovano pravo da osnivaju medije, Zakon o privatizaciji ne može imati snagu lex specijalisa u odnosu na najviši pravni akt države.

Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima takođe ističu da novim zakonima o privatizaciji i stečaju neće biti ispravljeni nedostaci prethodnih zakonskih rešenja, s obzirom da će se primenjivati neposredna pogodba bez javnog tendera kao ravnopravni metod privatizacije. SINOS i Koalicija ZUM posebno ukazuju da nepokrivena kontrola izvršenja ugovora nakon privatizacije takođe ostavlja prostor za manipulacije i izvrgavanje zakona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi