Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  DS: Nezapamćena cenzura u Radio Subotici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 06. 2014.

Izvor: Beta

DS: Nezapamćena cenzura u Radio Subotici

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Subotici optužio je danas direktora i urednike redakcije na srpskom jeziku Radio Subotice za "nezapamćenu cenzuru", jer za razliku od drugih lokalnih medija nisu želeli da objave saopštenje u kojem DS kritikuje lokalnu vlast.

Kako je DS u saopštenju naveo, slušaoci su umesto saopštenja u kojem je kritikovan rad gradonacelnika Subotice Janea Maglajija, mogli da čuju samo obrazloženje zašto ono neće biti emitovano, a kao razlog je navedeno da tekst nije potpisala osoba, već informativna služba.

 "Ovo je nezabeležen oblik novinarskog neprofesionalizma koji je retko viđen i za vreme devedesetih godina. Nedopustivo je da se na ovakav način cenzuriše kritičko mišljenje jedne parlamentarne stranke i da se ne prenese nijedna rečenica saopštenja, jer se u njemu kritički osvrće na rad najodgovornijeg činioca gradske vlasti", piše u saopštenju.

 DS je ocenio da se cenzura u toj medijskoj kući sprovodi zahvaljujući kadrovima Socijalističke partije Srbije (SPS), a uz podršku Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji su u koaliciji na vlasti u Subotici, te cenzurišu politička saopštenja opozicije.

 "Sada SPS ima potpunu slobodu da građanima servira samo one informacije koje prođu filter njihovog glavnog cenzora, odnosno vršioca dužnosti direktora Radio Subotice Ljubiše Stepanovića", piše u saopštenju.

 Gradski odbor DS je najavio da će o ovom slučaju obavestiti delegaciju Evropske komisije, misiju OEBS-a u Srbiji, domaća i inostrana novinarska udruženja, te da će još žešće nastaviti da kritikuje "nesposobnost" aktuelne lokalne vlasti.

 Deo redakcije Radio Subotice, među kojima je i glavna urednica, već su javnost obavestili o problemima sa kojima se suočavaju od kako je vršilac dužnosti direktora postao Stepanović, optuživši ga za pretnje i mobing.

 Na slučaj pritiska Stepanovića na novinare redakcije na srpskom jeziku reagovali su i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), i zatražili od gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija da preuzme odgovornost za rešavanje problema.

 Osnivač tog radija je Grad Subotica, a na vlasti u tom gradu trenutno je koalicija okupljena oko SPS, SVM i Srpske napredne stranke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi