Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gašenje medija bez budžetske podrške
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 06. 2014.

Autor: M. Dugalić Izvor: Politika

Gašenje medija bez budžetske podrške

U nekim opštinama, poput raščanske, za medije se izdvaja pozamašna suma novca, ali samo za jednu TV stanicu.

 

Mala, siromašna opština, a svetao primer zbog pozamašne podrške medijima. Skoro četiri odsto godišnjeg budžeta ovde se izdvaja za informisanje. Tako bi to bilo pohvalno da se tih tridesetak miliona dinara godišnje ne uplaćuje samo jednoj televiziji.

Istina, reč je o informativnoj kući koja je uz razne transformacije i „reorganizacije” od nekada partijskog glasila (SPS) sada u opštinskom vlasništvu. Nije podlegla procesu privatizacije izbegavajući tu zakonsku obavezu emitovanjem programa na jeziku manjina (romskom).

I tu tridesetak zaposlenih stvara radio i TV program, preovlađuju uglavnom vesti, izveštaji, reportaže... Ne bakću se novinari mnogo u analitiku, istraživanje, komentare... Imaju i reklame na akciji – 1.500 dinara mesečno reklamiranje. I kako se vlast menja, ovde se povećava i broj zaposlenih, iako to programska koncepcija i ne zahteva.

Ima TV Raška i konkurenciju, od pre devet godina. Ljubinko Duduć, poreklom iz ovog kraja, a uz dugogodišnji rad u Francuskoj, rešio je da pokrene lokalnu televiziju. Bez obzira na to što nije iz te profesije rešio je da ima televiziju. U početku i on bio ambiciozan, televiziju je nazvao SKY TV, zaposlio je tridesetak uglavnom mlađih ljudi željnih slobodnog novinarstva i ekrana.

Ali, nije Duduć bio baš upoznat da je TV skupa igračka, da je u Raški privreda slaba, malo je bogatih oglašivača a ko će još u konkurenciju sa „akcijskom” reklamom od 1.500 dinara. Tako se tu broj zaposlenih smanjivao i sada ih je pet, šest. Jedna ekipa, jedan automobil, uglavnom bez goriva. Što stignu peške proprate za dnevne vesti, a za dalje događaje kako se sa prevozom snađu.

Ova TV je konkurisala, ali, za razliku od komšijske, nije dobila frekvenciju, program emituje kablovski. Novinari plate primaju uglavnom na ruke, račun je u blokadi i strahuju da će gazda uskoro dići ruke od preskupe televizije.

– Konkurisali smo i mi za deo novca iz budžeta namenjenog informisanju. Ali nam je uvek odgovoreno da za to ne postoje zakonski uslovi. Ne znamo koji su to zakoni smetali da se samo u Raški i Novom Pazaru, za razliku od drugih opština i gradova, baš ni dinar ne izdvaja za lokalne medije – kaže Nemanja Škorić, urednik raščanske SKY TV.

Razgovarali smo o tome i sa Jovanom Čorbićem (SPS), doskorašnjim predsednikom opštine, koji je baš izražavao simpatije za „te momke”, ali tvrdi:

– Hteo sam da im pomognem, ali nisu potpuno legalni, nisam mogao da kršim zakon – izričit je Čorbić.

Ohrabruje stav novog predsednika opštine Ignjata Rakitića:

– Imamo nameru da to promenimo, kad se hoće sve se može. Samo čekamo ove nove medijske zakone koji su u proceduri – kaže Rakitić.

A pre tri dana u Kraljevu je podeljena druga „tranša” budžetskog novca za medije. Sedam radio i TV stanica dobilo je oko 2,5 miliona dinara, pojedinačno od 60.000 do oko 900.000 dinara. Ranije ih je bilo više jer nekoliko, uglavnom pisanih, medija ugašeno. A onda je za medije u ovoj godini predviđeno 15 miliona dinara ili 0,5 odsto od ukupnog budžeta. I oko te „siće” bilo je velike medijske buke i svađe.

Novac su najpre raspodeljivali gradonačelnici na osnovu „diskrecionog” prava, pa onda komisije, koje, opet, vlast formira. Tako je, naravno, najviše dobijala kuća i svojinski i koncepcijski „bliska” vlasti. Sada to obavlja Gradsko veće, vlasnici medija kažu da je raspodela korektnija, ali treba i više i pravednije. U tom smislu, objašnjava nam Petar Jeremić, predsednik IO UNS-a, i ovo udruženje insistira na izmeni pa podršci zakonskih rešenja.

– Uz podršku predlogu o izlasku države iz medija ovo novinarsko udruženje se zalaže da lokalne samouprave nastave sa pomoći medijima, kroz predviđeno projektno finansiranje, ali od najmanje dva odsto od ukupnog budžeta. A o raspodeli izdvojenog novca brinule bi komisije sastavljene od novinara, članova udruženja – kaže Jeremić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi