Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SINOS: Zakon o radu je antiradnički
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 06. 2014.

Izvor: sinos.rs

SINOS: Zakon o radu je antiradnički

Sindikat novinara Srbije pridružuje se kolegama iz drugih sindikata u stavu da je predloženi Zakon o radu antiradnički i da će njegovim doslednim sprovođenjem od Srbije biti napravljena zemlja siromaštva i najgrublje eksploatacije i diskriminacije radnika.

Predloženim zakonom brani se isključivo interes poslodavaca što je i razlog da se ovaj dokument usvoji po hitnom postupku. Sindikat novinara Srbije ukazuje da je reč o jednom od najvažnijih sistemskih zakona koji se odnosi na zaposlene, te da su izostankom javne rasprave prekršeni Zakon o državnoj upravi i Poslovnik o radu Vlade Srbije. Sindikat novinara Srbije posbno upozorava da bi, prema najavama vlasti, u Skupštinu Srbije uskoro trebalo da stigne i set medijskih zakona, pisan pod pritiskom moćnog lobija koji okuplja predstavnike krupnog kapitala, politike i dela "medijske elite".

Pripremu ovih zakona obeležila je serija nedemokratskih, diskriminatorskih i skandaloznih poteza o čemu je naša organizacija dosledno obaveštavala Vladu Srbije, Evropsku komisiju, OEBS, Svetsku i Evropsku federaciju novinara i javnost.

Podsećamo da predloženi medijski zakoni predvidjaju da se država odmah povuče iz medija. SINOS se oštro protivi tome s obzirom na katastrofalne posledice dosadašnjih privatizacija.

SINOS ukazuje da u privatnim medijima Srbije ne postoje sindikati, nema socijalnog dijaloga ni kolektivnih ugovora. Doslednom primenom predloženog zakona o radu i seta medijskih zakona tek začeti sindikalizam u medijima biće zatrt a uplašeni, ućutkani, osiromašeni i radno pravo nezaštićeni novinari biće podložni cenzuri i još više, autocenzuri.

Zahtevamo da se predloženi zakoni vrate u javnu raspravu. U suprotnom pridružićemo se protestu koji je najavlila Konfederacija slobodnih sindikata.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

23.06.

2014.

N.N. [neregistrovani] u 23:00

Nikolaj Nikolajevič?

Postoji stari vic iz vremena brkatog diktatora u kome se postavlja pitanje:
Šta je za prosečnog Rusa najsrećniji događaj u životu?
Odgovor glasi: Kada mu dva druga u kožnim mantilima zakucaju uveče na vrata i kažu Nikolaj Nikolajevič? A on presrećan odgovori: sprat iznad...

Danas, u Srbiji, svi smo mi pomalo komšije Nikolaja Nikolajeviča i niko ne zna kada će upravo on postati Nikolaj Nikolajevič. A novi, neljudski zakoni već kucaju na naša vrata. Kuc kuc...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi