Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sjaj starih novina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 06. 2014.

Izvor: Večernje novosti

Sjaj starih novina

U godini kada se obeležava vek od početka Velikog rata, dokumentarna redakcija Javnog servisa juče je predstavila delić nedavno snimljene dokumentarne serije “Srpska štampa 1914- 1915”, čija će prva epizoda premijerno biti emitovana naredne subote na RTS 2 u 20.00.

 

Ima četiri jednočasovna nastavka, naslovljena sa “Štampa bruji”, “Štampa grmi”, “Štampa slavi” i “Štampa gasne”.

- Srpska štampa, nakon stupanja Karađorđevića na presto, živi jedan od svojih najburnijih, ali i najprekomernijih života - rekao je autor scenarija Aleksandar Gatalica, i naveo razloge zbog kojih je to bilo najzanimljivije vreme srpske štampe u 20. veku. - U novinama, ali i u gotovo nebrojenim satiričnim listovima, cvetale su paškvile, satira, ironija na visokom nivou, ali i pravo ulično ogovaranje kojeg nije bio pošteđen ni sam kralj Petar. U takvoj klimi stasavaju najveća novinarska imena tog vremena, kao vešti, ali pomalo obesni predstavnici sedme sile.

Reditelj Filip Čolović pojasnio je da kroz četiri epizode gledaoce vodi narator Bojan Žirović, koji će objašnjavati faktografiju, ambijent, priče o Beogradu i žiteljima tog vremena. U svakoj epizodi postoje i po dve igrane scene.

- Verujem da će priče koje ćemo preneti filmom obogatiti mnoga dosadašnja saznanja, čak i o emotivnim doživljajima našeg naroda u odnosu na taj rat - rekao je reditelj.

Scenario su priredile Tamara Baračkov i dramaturg Nataša Drakulić, koja je podsetila da se sredinom juna pre 100 godina štampa bavila tadašnjim tekućim problemima, ne sluteći da će sve biti drugačije već za desetak dana.

- Jedan čovek, dečak ispalio je hice iz revolvera tog Vidovdana 1914. Umro je prestolonaslednik velike, mada monarhije na izdisaju. I rat nam je objavljen.

Nismo na prvi pogled imali veze sa tim dečakom, tim ispijenim Gavrilom, Bosancem, mladobosancem. Tek utvrđujemo tu našu vezu. Srbiji nakon dva balkanska rata u kojem su izginule stotine hiljada odraslih muškaraca nikako nije bio potreban novi rat. A našli smo se u njemu - kaže Drakulićeva.

U igranim scenama, epohu i atmosferu novinarskih redakcija dočaraće: Ivan Bekjarev, Irfan Mensur, Andrej Šepetkovski, Miki Krstović, Danijel Sič...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi