Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropski udar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 06. 2014.

Autor: N. Anđelković Izvor: Informer

Evropski udar

Optužbe OEBS-a za cenzuru, takozvani slučaj „Plagijat“, kao i brojne, gotovo svakodnevne afere koje se, često na silu, otvaraju u medijima jasna su poruka Zapada premijeru Vučiću da mogu da ga sruše kada god požele, ocenjuju sagovornici Informera!

Problem je lider

Zato je, kako kažu, gotovo sigurno da će EU već u narednim danima pred Srbiju postaviti ultimatum da osudi Rusiju zbog „agresije u Ukrajini“! Moćnici iz Brisela i Vašingtona žele na taj način da Srbiju stave pred svršen čin i nateraju Beograd da bira između EU i Rusije, što bi u ovom trenutku bilo jako loše po naše interese.

O ovoj svojevrsnoj „zaveri Zapada“ protiv srpske vlasti juče je prvi put otvoreno progovorio i premijer Vučić (pogledajte tekst sa strane).

Šef diplomatije Ivica Dačić upozorio je juče da će međunarodna zajednica mnogo pogrešiti ako pokuša da kroz pritiske na Srbiju promeni naš stav o neuvođenju sankcija Rusiji.

- Opštepoznato je da se dioptrija međunarodne zajednice uglavnom podešava u skladu sa takozvanom kooperativnošću... Neke zemlje, nažalost, i dalje smatraju da Srbija može da bude konstruktivna samo uz pritiske. To je potpuno kontraproduktivno - tvrdi Dačić.

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković smatra da je Ukrajina „samo paravan“, a da Zapadu zapravo najviše smeta to što u Srbiji postoji jak lider kojim se ne može manipulisati kao nekima pre njega.

- Pritisci međunarodne zajednice će se tek uvećavati... Ukrajina je samo izgovor, dobar povod i test lojalnosti zvaničnog Beograda prema Briselu. Suštinski, niko ne bi imao nikakve koristi ako bismo mi uveli sankcije Rusiji, a pravi problem leži u tome što Zapadu nikako ne odgovara da na vlasti bude neko s velikom podrškom građana - ocenjuje Proroković.

Inače, tezu da napad OEBS na srpsku vlast zbog navodne cenzure treba gledati kao pritisak na Vladu zbog odnosa prema Rusiji prva je preksinoć iznela glavna urednica „Politike“ Ljiljana Smajlović. Ona je gostujući u emisiji „Utisak nedelje“ poručila da OEBS ne tretira podjednako sve medije.

- Da je Srbija uvela sankcije Rusiji, OEBS bi bolelo uvo da li je neki sajt Teleprompter dostupan na internetu ili ne. Možda bi čak bili protiv njega. Taj sajt je, podsetiću vas, Savet za štampu kaznio na zahtev Šer fondacije jer je kršio etički kodeks... - rekla je Smajlovićeva.

„Nije poslušan“

Sa Smajlovićevom se složio i sociolog Jovo Bakić, koji je istakao da OEBS nema iste aršine u svakom trenutku.

- Vučića niko nije kritikovao pre mesec dana, a isto je radio kao i sada. Ovde je bitan spoljnopolitički kontekst, a to je pitanje Ukrajine, i to ne možemo zanemariti. Zanimljivo je da se u nemačkim medijima u poslednje vreme pojavljuju kritički tekstovi o Vučiću, jer se pokazalo da nije dovoljno „poslušan“ - zaključio je Bakić.

Vučić: Moj brat ne zna šta je KCN

Aleksandar Vučić odbacio je juče optužbe Jova Bakića da njegov brat Andrej Vučić lobira da TV Kopernikus dobije nacionalnu frekvenciju:

- Moj brat ne zna ni šta šta je Kopernikus, niti je upoznao bilo koga iz RRA. Ne verujem da zna ni šta je RATEL. Čovek se razume u košarku, fudbal, u ekonomiju, a za ovo nije ni čuo... Zašto ga oni napadaju? Valjda misle ako udare na porodicu, tamo gde me boli, da će me slomiti. E pa prevarili su se.

Bićemo saveznici Nemačke

Vučić, koji sutra putuje u zvaničnu posetu Berlinu, poručio je da je počastvovan pozivom nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Ono što smatramo našom najvažnijom porukom jeste da će Srbija biti pouzdan saveznik - rekao je Vučić.

- Želja Srbije je da bude saveznik Nemačke, što ranije Srbija nije umela i nije znala. To je politika Vlade Srbije i politika ove zemlje. To je važno za našu zemlju u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu - rekao je premijer.

Moj ugao

Dušan Janjić, analitičar

Vreme je da se konačno ispita da li nam je uopšte potrebna Misija OEBS pošto smo otpočeli pregovore s EU.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi