Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTK2 “izbrisala” KIM u izbornom izveštaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2014.

Izvor: KIM radio

RTK2 “izbrisala” KIM u izbornom izveštaju

Prištinska televizija RTK2 je, izveštavajući sa parlamentarnih kosovskih izbora, kompjuterski izbrisala logo sa mikrofona ekipe RTV KIM.

Izveštavajući sa jučerašnjih parlamentarnih izbora na Kosovu, u prilogu iz Gračanice, prištinski javni servis RTK2 je kompjuterski sa snimka izbrisao logo RTV KIM, koji se nalazio na mikrofonu novinarske ekipe koja je snimala izjave političara.

Snimak izjave kandidata za poslanika ispred liste “Srpska” Srđana Popovića, u kojem je pored mikrofona drugih televizijskih ekipa i mikrofon KIM-a, izmanipulisan je tako što je bela kockica kompjuterski  “zalepljena” na mestu logoa.

Urednik RTV KIM Predrag Radonjić je šokiran ovakvim odnosom RTK2 prema nezavisnim srpskim medijima.

“Ne znam zašto im toliko smeta KIM. Ovo me podseća na način na koji su se totalitaristički režimi odnosili prema neistomišljenicima. Poslednji put sam nešto slično video u nekom dokumentarcu, kada su Đilas, Ranković i drugi tadašnji funkcioneri komunističke partije uklanjani sa zajedničkih fotografija sa Josipom Brozom”, kaže Radonjić, inače nagrađivani književik i dokumentarista.

Loran Rui, medijski ekspert i dugogodišnji dopisnik francuskih medija sa Balkana, se pita "koji je razlog ovakve intervencije".

“Ovakav slučaj je vrlo neozbiljan. Ovo još nisam sreo u svojoj karijeri. To mi izgleda kao pokušaj da javni servis izbriše nezavisne medije na Kosovu.”

RTK2, koji povodom godišnjice rada navodi da pokriva više događaja od ostalih srpskih televizija, ovim želi na silu da “izbriše” KIM kao nezavisan medij, smatra uredništvo naše televizije. Povodom ovakve zloupotrebe javnog servisa RTK2 naš medij će uputiti zvaničnu žalbu Nezavisnoj medijskoj komisiji, i zahtevati reakciju nadležnih, a činjenica da su naročito tokom izbornog procesa mediji pozvani da objektivno informišu građane - značajno dodaje na težini ovoj manipulaciji javnog servisa.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi