Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nova reakcija na slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2014.

Izvor: Beta, B92

Nova reakcija na slobodu medija

Evropska federacija novinara osudila privođenje novinara RTV Mladenovac Dragana Nikolića zbog komentara na društvenoj mreži Fejsbuk, saopštio NUNS.

"Proizvoljno privođenje i ispitivanje profesionalnog novinara pokazuje pogoršanje medijskih sloboda u Srbiji i sve veći politički pritisak sa kojim se suočavaju novinari", navodi se u saopštenju EFJ povodom privođenja novinara Nikolića na informativni razgovor.

Kako se navodi, EFJ je obaveštena da je novinar ispitivan u policiji po prijavi poslanika Srpske napredne stranke Milorada Cvetanovića, koji ga optužuje da je komentarom na svom Fejsbuk nalogu povredio dostojanstvo gradskog menadžera Beograda Gorana Vesića.

Novinar Dragan Nikolić ocenio je da je priveden zato što je preneo jedan pasus teksta novinara Aleksandra Bećića sa portala "Kolumnista", u kome je taj autor kritikovao Vesića zbog izjave da su građani evakuisani zbog poplava iz Obrenovca načinili štetu u beogradskom hotelu "Slavija" od oko 100.000 evra, što je sam hotel demantovao.

EFJ podržava saopštenje NUNS-a u kojem se podseća da je sloboda izražavanja garantovana Ustavom Srbije, Zakonom o javnom informisanju, kao i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Vlada Srbije mora da zaustavi klimu straha i da omogući novinarima da slobodno i samostalno rade, naglašava se u saopštenju.

Evropska federacija novinara će uputiti zahtev premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da konsultuje novinarska udruženja i sindikate pre nego što bilo koji medijski zakon bude upućen na razmatranje i usvajanje u Skupštini.

"Samo dijalozima sa novinarskim udruženjima i sindikatima može se povratiti klimu poverenja u Srbiji", smatra EFJ.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi