Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropa sve više brine zbog slobode medija u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2014.

Autor: M. Stojanović Izvor: Danas

Evropa sve više brine zbog slobode medija u Srbiji

Džejms Ker-Lindzi, Londonska škola ekonomije i političkih nauka, za Danas

Prilično je jasno da u Evropi raste bojazan zbog medijske situacije u Srbiji, pa se stiče utisak da će to pitanje verovatno biti sadržano u narednom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka članstvu u EU.

Važno je što je pitanje slobode medija takođe pokrenula Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Izveštaji koje OEBS priprema o izborima takođe utiču na godišnje izveštaje EK. Uočljivo je da je zabrinutost za slobodu medija bilo i jedno od pitanja u vezi sa nedavnim izborima u Srbiji, kaže za Danas Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u Jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka (LSEE), komentarišući navode o cenzuri medija u Srbiji.

Lindzi ističe da je važno zapamtiti da je sloboda medija složenija od pokušaja da se proceni da li vlada preduzima korake protiv štampanih i elektronskih medija koji kritikuju njene pozicije.

"Tu su, takođe, pitanja koja se tiču autocenzure u medijskim organizacijama. Postoji osećanje da mnoge medijske organizacije u Srbiji namerno biraju da ne izveštavaju o određenim temama ili izbegavaju da zauzmu kritički stav prema vladi. Očigledno, to ima veliki uticaj na kvalitet demokratije. Potrebno je da postoji raznolik spektar gledišta u funkcionalnom demokratskom sistemu. To ne znači da listovi moraju da budu neutralni ili nepristrasni. U Britaniji oni svakako nisu neutralni. Iako neki listovi možda žele da budu na strani vlade, nikad ne bi trebalo da postoji osećanje da se ostali boje da kritikuju vladu ili da podrže opoziciju ukoliko tako žele", ocenjuje stručnjak LSEE.

Lindzi poručuje da nije dobro kada neko počne da tvrdi da postoji svojevrsna međunarodna zavera kada se suoči sa kritikom EU i OEBS. "Najpre, to nije način na koji EU i OEBS funkcionišu. Drugo, članice EU to doživljavaju na veoma loš način jer se često tumači kao znak da vlada ne samo da ima problema da prihvati kritike, već verovatno neće ni odgovoriti na njih. Treće, pribegavanje teorijama zavere vidi se kao dokaz nestabilnosti lidera, baš kao što čini Erdogan u Turskoj. Poslednje što Srbija treba da uradi jeste da se sada neprijateljski postavi prema EU, bilo da je reč o direktnom ili indirektnom načinu", ukazuje on.

Smireno o kritikama

Džejms Ker-Lindzi ističe da ne treba zaboraviti da EU može da obustavi pregovore o pridruživanju sa državom kandidatom u svako doba. "Bolje je prihvatiti kritike i odgovoriti na njih tačku po tačku na smiren, razuman i racionalan način", konstatuje Lindzi.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

12.06.

2014.

Jagodinski Žižak [neregistrovani] u 10:17

AUTOCENZURA PO OSEĆANJU - CENZURA PO MIRISU

Džejms Ker-Lindzi,iz Londonske škole ekonomije i političkih nauka,posredstvom Danas-a(a ko je očekivao drugčije)nas obaveštava da imamo,neprestano,na umu " da EU može da obustavi pregovore o pridruživanju sa državom kandidatom u svako doba." S toga nas,vrlo ljubazno savetuje:" Bolje je prihvatiti kritike i odgovoriti na njih tačku po tačku na smiren,razuman i racionalan način."Poruka je vrlo jasno izražena,prihvatio sam je,zdravo za gotovo i ako je to mojoj malenkosti dozvoljeno,pokušaću,po savetu,smireno i razumno na racionalan način,nekako i odgovorim,naravno,u granicama svojih umnih mogučnost.
Na moju sreću savršeno mi je jasno-već mesecima " da u Evropi raste bojazan zbog medijske situacije u Srbiji i da Evropa sve više brine zbog slobode medija u Srbiji."Kako i ne bi,jer" Tu su pitanja koja se tiču autocenzure u medijskim organizacijama." Ali sad nastupaju problemi i brojne nedoumice u meni-na osnovu kojih istraživanja,naučnih metoda i postupaka Lindzi na racionalan način shvata da " POSTOJI OSEĆANJE DA MNOGE MEDIJSKE ORGANIZACIJE U SRBIJI NAMERNO BIRAJU DA NE IZVEŠTAVAJU O ODREĐENIM TEMAMA ILI IZBEGAVAJU DA ZAUZMU KRITIČKI STAV PREMA VLADI." Ko bi rekao,pobogu,da se u Londonskoj školi uči da se i tako ozbiljni zaključci donose na osnovu OSEĆANJA i da se " kvalitet demokratije" određuje na osnovu OSEĆANJA o cenzuri i autocenzuri.
Svakako," nije dobro kada neko počne da tvrdi da postoji svojevrsna međunarodna zavera kada se suoči sa kritikom EU i OEBS",jer "to nije način na koji EU i OEBS funcionišu."
A kako,ustvari,funkcionišu?
Šta predstavlja i kako razumeti izjavu " da ne treba zaboraviti da EU može da obustavi pregovore o pridruživanju sa državom kandidatom U SVAKO DOBA!

Odgovori
pon

09.06.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:35

pitanje

Kada

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi