Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko je dao nalog za ubistvo Ćuruvije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2014.

Autor: N. Bijelić Izvor: Večernje novosti

Ko je dao nalog za ubistvo Ćuruvije?

Surova likvidacija novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa“, izvršena je iz niskih pobuda. Tako glasi stav Tužilaštva za organizovani kriminal koje je pre dva dana podiglo optužnicu protiv četvorice nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

 

Posle punih 15 godina otkako su, na Uskrs, ispaljeni hici u Ćuruviju, srpska javnost će možda i konačno dobiti zvaničan odgovor zašto je ubijen i da li je za to odgovorna baš ova „četvorka“. Prema nezvaničnim informacijama, motiv likvidacije je „očuvanje vlasti“, koje se pominje i u postupcima koji su se vodili za zločin na Ibarskoj magistrali i ubistvo Ivana Stambolića. Niske pobude se tumače time da je ubijen „jer je bio u kontaktu sa stranim organizacijama, sa liderima opozicije i što je loše govorio o tadašnjoj vlasti“.

Ako je suditi po ovome, nameće se pitanje da li iza naloga za napad stoji neko ko je iznad optuženih, najpre iznad Markovića, nekadašnjeg načelnika Državne bezbednosti.

- Marković sigurno nije imao ličnih razloga da ubije Ćuruviju - navodi izvor „Novosti“, blizak istrazi. - To je imao neko iznad njega. Međutim, takve sumnje nisu potkrepljene dokazima. Veliki je problem posle protoka toliko vremena prikupiti sve ono što bi bilo validno pred sudom. Kada je reč o ovakvim istragama, kad se „bunari“ po nečemu što je staro 15 godina, dovodi se u pitanje i šta je sve od dokaza ostalo i ko o tome još može da svedoči.

Prilikom konferencije za novinare u Vladi Srbije, kada je objavljeno da je otpočela istraga, jedno od postavljenih pitanja je bilo da li iza ubistva stoji Mirjana Marković, supruga nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Usledio je odgovor „da se to ne zna i da sve zavisi od rezultata istrage“. Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine rafalom iz automatskog pištolja „škorpion“, u trenutku dok se sa svojom nevenčanom suprugom Brankom Prpom, vraćao iz šetnje u stan. Njega je, sve do nekoliko trenutaka pred likvidaciju, pratilo, kako se navodi, 27 operativaca Resora državne bezbednosti, kojima je naprasno javljeno da se povuku.

Istraga je pokrenuta u januaru ove godine i to onda kad je, kako je ukazano „Milorad Ulemek Legija sam odlučio da ispriča sve ono što mu je poznato“. On je, prema nekim navodima, istražnim organima izjavio da mu je lično Marković kazao „da su Romić i Kurak ubili Ćuruviju“. Sam Marković je tokom davanja odbrane tvrdio da nema nikakve veze sa ubistvom. Istu odbranu dali su i Radonjić i Romić.

Inače, poslednji svedok u istrazi bio je Dušan Mihajlović, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, koji je saslušan u sredu. Pre njega tokom prethodnih šest dana izjave su dali i Dragan Kojadinović, bivši ministar kulture i Vladan Dinić, urednik „Svedoka“. Tokom pet meseci saslušani su, između ostalih, i Branka Prpa, Ćuruvijina ćerka Jelena, desetak nekadašnjih radnika DB, kao i Ljubiša Buha Čume, Dejan Milenković Bagzi, Miladin Suvajdžić, svedoci-saradnici u postupcima koji su se vodili protiv pripadnika „zemunskog klana“.

Prigovor

Advokat Vladimir Marinkov, jedan od branilaca Radomira Markovića, izjavio je za „Novosti“ da će optužnicu dobiti danas (nedelja) ili u utorak i da će na nju pisati prigovor.

- Očekivali smo da će Tužilaštvo podići optužnicu, ali ne zbog toga što za nju ima dokaza, već zato što je takva politička volja u zemlji - rekao je Marinkov.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

09.06.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:38

auuu

Da li ste vi čuli za ubistvo iz visokih pobuda? Šta znači ova formulacija? Da su u pitanju neke nevraćene pare ili veza sa kriminalom? Da ipak nije u pitanju političko ubistvo, kako se stalno nameće preko medija.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi