Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pod lupom i doktorat rektora Megatrenda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2014.

Autor: Sandra Gucijan Izvor: Politika

Pod lupom i doktorat rektora Megatrenda

Priča o doktorskom radu ministra policije Nebojše Stefanovića, obelodanjena na sajtu „Peščanik”, juče je dobila novi obrt – isti sajt, ovoga puta iz pera drugih mladih naučnika iz Engleske, tvrdi da mentor ministra, vlasnik i rektor Megatrend univerziteta dr Mića Jovanović – nikada nije doktorirao na Londonskom univerzitetu.

 

Jovanović, inače, u javnosti slovi za nekoga ko ima dva doktorata – prvi je odbranio na Londonskom univerzitetu 1983. godine (menadžment i industrijski odnosi), a drugi 1991. godine u Mariboru (organizacione nauke).

Autori najnovijeg teksta, dr Marko Milanović (docent, od avgusta vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu) i dr Miljana Radivojević (postdoktorand na Institutu za arheologiju Univerzitetskog koledža London), kažu da su u potragu za rektorovim doktoratom krenuli kada su na zvaničnoj prezentaciji biografije Miće Jovanovića primetili da je napisano da je doktorirao na University in London, umesto na University of London.

Kako objašnjavaju, ovaj univerzitet čini federaciju drugih, manjih univerziteta, pa na njemu nije moguće doktorirati niti dobiti bilo koju drugu diplomu, već se ona dodeljuje na koledžu, odnosno fakultetu u čijem je sastavu.

Oni su zato pretražili sve centralne kataloge i baze podataka za doktorske disertacije u Velikoj Britaniji i, pošto je ova potraga bila neuspešna, na kraju su se imejlom obratili profesoru Stivenu Vudu s Londonske škole ekonomije, kod kojeg je, prema biografiji, Jovanović doktorirao.

„Ja nisam bio mentor Mići Jovanoviću. On nikada nije bio registrovan kao student LSE”, odgovorio je ovaj profesor i pojasnio da je tačno da je Jovanović podneo disertaciju na usmenu odbranu na Portsmutu, ali je odlučeno da mu se ne dodeli doktorat jer su u nacrtu postojali problemi koji su zahtevali veliku reviziju.

– Portsmut je lučki grad 100 km od Londona, koji 1983. godine nije ni imao univerzitet već višu školu – Portsmut politehnik, a Jovanović tvrdi u svojoj zvaničnoj biografiji da je predavao i tamo i na LSE, mada nije jasno kako je to mogao pre nego što je stekao doktorat – navode autori teksta.

Oni su takođe kontaktirali i s centralnim administrativnim službama univerziteta u ova dva grada i pitali da li je Jovanović ikada registrovan kao doktorski student na nekom od tih univerziteta i ponovo je usledio negativni odgovor. Milanović i Radivojevićeva su takođe pretražili i katalog biblioteke čuvenog američkog MIT-a i nisu našli nikakve podatke o tome da je Jovanović, kako on navodi u zvaničnoj biografiji, ovde bio član istraživačkog tima u periodu između 1983. i 1989. godine.

Rektor Jovanović je juče rekao za naš list „da naravno hoće da odgovori na sve gnusne laži koje ’Peščanik’ po istoj metodologiji plasira javnosti, ali sutra jer je upravo na porodičnoj svečanosti u rodnom Zaječaru”.

Podsećanja radi, javnost se punih nedelju dana bavi pitanjem da li je doktorski rad ministra Stefanovića, koji je on odbranio na Megatrendu, plagijat ili originalno naučno delo. Srpska napredna stranka je ovo nazvala montiranom aferom od strane opozicije koja predstavlja udar na vladu, premijera i ministra policije, dok Demokratska stranka tvrdi da nije učestvovala u ovoj priči i da ministar mora da podnese ostavku jer je prekršio moralne i akademske norme.

Ponovo oboren sajt „Peščanika”

Posle objavljivanja teksta pod nazivom „Rektor Mića, baron Minhauzen ili kako je ministrov mentor zagubio doktorat”, sajt „Peščanika” je ponovo oboren posle masovnog napada, potvrdila je juče za Betu urednica sajta Svetlana Lukić.

Slično se dogodilo i prilikom objavljivanja teksta o doktoratu ministra policije, a portal je tada objavio da je veliki deo upita tokom hakerskog napada stigao sa IP adrese koja, kako tvrdi, pripada serveru sa aresom fa-srv.megatrend.edu.rs.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi