Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preminuo novinar Jurij Gustinčič
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 06. 2014.

Autor: P. Mićković Izvor: Politika

Preminuo novinar Jurij Gustinčič

U Ljubljani je juče umro legendarni novinar i dopisnik „Politike” Jurij Gustinčič (93), koji je decenijama pisao za naš list iz svih delova sveta i komentarisao nizove važnih svetskih događaja. Jurij Gustinčič (Slovenac rođen u Trstu), u „Politici” poznat po nadimku Jurka, od 1951. godine isticao se kao vanserijski autor kultne Spoljnopolitičke rubrike „Politike”.

 

Kao naš stalni dopisnik iz Londona – 9 godina, a potom iz Njujorka – punih 13 godina, privlačio je, kao magnet, čitalačku publiku. Kada je 1990. godine otišao u penziju, imao sam čast da kao mlad novinar (zahvaljujući tadašnjem uredniku Spoljne Dušku Pešiću i mentoru Đuki Julijusu) godinama sedim i pišem za njegovim stolom, između dve novinarske veličine – Saše Nenadovića i Kire Simića.

Jurka (koji je deo deo detinjstva proveo i u čuvenom moskovskom hotelu „Luks”), pripadao je znamenitom sastavu novinarskih pera „Politike”. Novinari tzv. Spoljne važili su za novinarsku elitu na ovim prostorima i značajno su doprinosili popularnosti našeg uglednog dnevnog lista koji je i danas – po višedimenzionalnoj analitičnosti, lepezi različitih mišljenja i reporterskoj originalnosti – bez prave konkurencije u Srbiji.

Jurij Gustinčič je pripadao timu Spoljnopolitičke rubrike „Politike”, koji je svojevremeno, u vreme hladnog rata, važio za neprikosnovenu novinarsku velesilu. U timu su bili i neprevaziđeni Duško Pešić (bio je dopisnik „Politike” iz Pariza, Londona, Rima, Moskve, Njujorka i Majamija), Miroslav Radojčić, Aleksandar Nenadović, Leon Davičo, Risto Bajalski, Dragoslav Rančić, Đuka Julius, Zoran Žujović, Dušan Simić, Božidar Dikić, Đorđe Radenković, Vojislav Đukić, Dragoljub Trailović, Darko Ribnikar, Mirko Bojić, Aleksandar Prlja, Borivoj Erdeljan, Borko Gvozdenović, Petar Ilić, Boba Aleksendrić, Vojin Partonić, Miško Stojanović, Petar Popović, Momčilo Pantelić, Milan Mišić, Boško Jakšić… uz veteransku potporu legendarnog pionira dopisnikovanja iz inostranstva Predraga Milojevića.

Tekstovi „Od našeg stalnog dopisnika” Spoljnopolitičke rubrike znatno su doprinosili popularnosti „Politike”, među čijim su obrazovanim čitaocima bili i specijalisti sa ondašnjeg Zapada i Istoka, izjavio je Gustinčič, pre tri godine, za naš list.

„Iznenađen sam što sam tako daleko stigao, novinari ne žive tako dugo jer život koji oni vode nije normalan, ali ja sam izgleda izuzetak. Poznati britanski novinar Alister Kuk, koji je izveštavao iz Amerike za Bi-Bi-Si, čitao je svoj poslednji izveštaj, jer se, kako je objavljeno, povlači iz novinarstva po preporuci lekara. Tri dana posle tog poslednjeg izveštaja, umro je. Mislim da je to idealan novinarski život”, rekao je tada Jurij Gustinčič, koji je juče preminuo u 93. godini u Ljubljani, pokoj mu duši.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi