Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Skandal sa isplatom muzičkog dinara Sokoja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 06. 2014.

Izvor: Mondo

Skandal sa isplatom muzičkog dinara Sokoja

Sokoj u četvrtak isplatio autore, uprkos upozorenjima. Kompozitori su od muzičkog dinara zaradili između 100.000 i 300.000, a neki uzeli čak i tri miliona. Kako "Novosti" saznaju, Savez kompozitora (Sokoj) autorima je u četvrtak isplatio naknade za emitovanje njihovih dela tokom 2013. godine.

Učinjeno je to uprkos nalazima Sokojeve komisije za nadzor "košuljica", koja je utvrdila nepravilnosti, ali i uprkos upozorenju Zavoda za intelektualnu svojinu, koji je insistirao da se isplata obustavi dok se podrobno ne ispita da li je bilo lažnih "košuljica" (spiska emitovanih kompozicija i autora).

Članovi komisije, u kojoj su bili Milutin Popović Zahar (predsednik), Miša Marković, Rade Radivojević i Zoran Starčević, u proteklih pet meseci, a po nalogu Upravnog odbora Sokoja, prikupili su obiman materijal iz koga se vidi da je jedan deo emitera nekim autorima "napumpavao" broj izvođenja, pa samim tim i zaradu.

Na nedavnoj skupštini Sokoja se o ovom izveštaju nije ni raspravljalo, već su izabrani novi organi, što je značilo i smenjivanje ove komisije.

Da ova ujdurma nije nimalo naivna, pokazuje činjenica da se u kasi nalazi ukupno ukupno 500 miliona dinara, od kojih je polovina otišla strancima, a naši kompozitori i tekstopisci-kompozitori i tekstopisci su od muzičkog dinara zaradili prosečno 100.000 do 300.000, a neki čak 2,3 i tri miliona.

Kako saznaju "Novosti", od svih emitera, novac jedino nije uplatio RTS, i zbog toga su autori kompozicija u sporu sa ovom kućom.

"Radili smo čestito. Ukazali smo na to da su emiteri slali "košuljice" koje ne odgovaraju stvarnom stanju. Neki autori su tako dobili više novca nego što je trebalo. Dobili smo zadatak od Sokoja da proverimo šta se nalazi u "košuljicama" i ono što je traženo, uradili smo savesno. Da je naš nalaz verodostojan, govori i to što su neki emiteri priznali da su pogrešili, a opravdanje našli u greškama u softveru. Možda je i tako. Mi smo samo konstatovali da je jedno emitovano, a da drugo piše i "košuljici". Primetili smo da su favorizovani neki pojedinci koja su zaradila enormne sume. Emiteri su krivi", kaže za "Novosti" Rade Radivojević, kompozitor i član komisije.

Među emiterima kod kojih su pronađene lažne "košuljice" je i "Pink". U ovoj televiziji, međutim, tvrde da nisu sporne redovno dostavljane "košuljice", već potvrde koje su slate u Sokoj na zahtev autora.

"Pojedini autori naše primedbe shvataju kao hajku na njih. Proveravali smo "košuljice" 9.000 autora i među njima pronašli lažne. Pri tom, niko nije bio meta, koristili smo metodu slučajnog uzorka. Došli smo do zaključka da su pojedini izveštaji TV emitera štimovani. Postoje sumnje da su urednici nekih programa imali dogovor sa autorima, ali to nije dokazano. Komisija je samo želela da utvrdi kako je moguće da neki kompozitori i tekstopisci dobijaju ogromne honorare, a drugi do 30 puta manje. Neverovatno je da smo smenjeni zato što smo dobro uradili svoj posao", kaže još jedan član komisije Miša Marković

I Zoran Starčević ističe da je komisija bila savesna, ali to što ponovo nije u njoj ne smatra neobičnim:

"Mnogi imaju motive da uđu u upravne organe Sokoja i to me ne čudi. Mi nismo tražili krivca već da se isprave nepravilnosti u obračunu. Ali konačnu odluku trebalo je da donesu Upravni odbor i Skupština Sokoja. Očigledno je da su odlučili da se obustavi istraga", kaže Starčević.

Najplaćenije, kako "Novosti" saznaju su kompozicije Marine Tucaković, Dragana Brajovića Braje i Damira Handanovića koje su bile ubedljivo najemitovanije na Pinkovim muzičkim kanalima. Među autorima koji su od Pinka najviše zaradili su i Leontina Vukomanović, Željko Joksimović, Kiki Lesendrić, Ognjen Radivojević, Oliver Mandić, Bora Đorđević, Marko Kon, Mare Milošević, Čeda Čvorak, Željko Vasić, studio "Trag", Aleksandar Milić Mili, Sanja Ilić, Goran Bregović....

Georgiev zatečen

Među najizvođenijim autorima na Pinkovim kanalima je Vlado Georgiev. Kada je to saznao, i sam je bio iznenađen. Od muzičkog dinara ove televizije zaradio je čak 70.000 evra. U Pinku objašnjavaju da nisu emitovali samo njegove pesme već i one koje je komponovao i aranžirao za Natašu Bekvalac, Li Mena, "Montenigerse" i Željka Vasića... Emitovali su oko 300 takvih pesama.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi