Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janković: Pokrenuta mašinerija protiv "unutrašnjeg neprijatelja"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 06. 2014.

Izvor: RTV, NIN

Janković: Pokrenuta mašinerija protiv "unutrašnjeg neprijatelja"

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković upozorio je u intervjuu za NIN da se Vlada Srbije ne sme svesti na izvršni organ predsednika vlade, jer postoji opasnost da sutra neko na tom mestu donosi i loše odluke koje se ne mogu korigovati. Upitan kakva se poruka šalje ako se premijer na sednicama Vlade obraća ministrima na način koji bi svakoga uplašio, Janković je odgovorio da Vlada ima najveću izvršnu vlast i najveće mehanizme prinude, ali da je istovremeno i kolektivni organ koji odlučuje glasanjem.

 

"Koliko god odluke koje jedan čovek donosi možda jesu dobre, njihovo prihvatanje bez bilo kakve diskusije, razmatranja opcija, umanjuje značaj ministara i vlade, kao institucije - videlo sa prvi među jednakima odlučuje, a ostali zapisuju", rekao je Janković.

Postoje pravila demokratije i Ustav koji štiti da malo, pomalo, zemlja ne dođe do statusa nedemokratije i podaništva, rekao je janković i napomenuo da njegova dužnost nije da čeka da se to desi, pa da tek onda reaguje.

"Dužnost mi je da upozorim da se razvija pojava koja bi za posledice mogla imati takvo stanje. Posebno se od Zaštitnika građana očekuje da to čini kada takva ocena nije dobrodošla i sa zadovoljstvom prihvaćena", smatra Janković.

On je ocenio da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić "preemotivno dao neke izjave, ljudski povređen zbog onoga što se njemu i vlasti spočitavalo, a što ne smatra ili zna da nije tačno".

Prema Jankoviću, u Srbiji je ponovo pokrenuta mašinerija protiv "unutrašnjeg neprijatelja", dok je kritika označena kao nepatriotska i podla aktivnost i počela se vezivati za narušavanje ugleda Srbije, zbog čega će zemlja navodno teže da uđe u Evropsku uniju.

Upitan o svom sastanku sa premijerom i negiranju vlasti da ima bilo kakve veze sa cenzurom, Janković je rekao da on nijednog momenta nije ni tvrdio da je Vučić ili neko od ministara pozvao urednika i naredio skidanje teksta ili nešto slično.

"Pokušao sam da objasnim da kada vlada ima veliku moć, a njen predsednik uživa ogromnu podršku, svaka reč ima posebnu težinu i rezultuje određenim promenama u ponašanju", naveo je Janković.

On smatra i da je veliku štetu nanelo i to što je urednik jednog lista sa državnim vlasništvom izjavio da premijer može da smeni uredništvo Politike za 15 minuta.

"Lično ne bih voleo da me iko brani kao što je taj urednik branio predsednika Vlade. Što je veća moć, veća je i odgovornost - posle određenih signala većina ljudi počinje da se ponaša u skladu sa sugerisanom matricom", zaključio je Janković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi