Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kad čelnici postanu huligani
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 06. 2014.

Autor: Dušan Telesković Izvor: Politika

Kad čelnici postanu huligani

Huliganstvo je zavladalo sportom. Košarkaška javnost za samo dva dana je doživela da dvojica nasilnika bace ljagu na sve što su stvarale generacije uspešnih sportista. Ovoga puta huligani nisu „bezbradi klinci željni dokazivanja na tribini”, kako ih romansirano krste nemaštoviti čelnici klubova, već dvojica sredovečnih muškaraca sa naočarima.

Za razliku od klinaca, dvojica huligana ne sede na tribinama dvorane već na čelnim mestima najtrofejnijih košarkaških klubova – Crvene zvezde i Partizana. Da, reč je o Nebojši Čoviću i Dušku Vujoševiću.

Za samo dva dana izazvali su dva ozbiljna incidenta. Prvo je Vujošević na utakmici Partizan – FMP davio jednog od najboljih igrača, Bogdana Bogdanovića, da bi već sutradan Čović pretukao novinara Dejana Anđusa. Njihova objašnjenja (Vujošević tvrdi da „vaspitanje igrača nije laka stvar”, dok Čović kaže da je na njegov račun izrečena „gomila laži“) nisu ni vredna komentarisanja.

U hronici skandala, jer ovo nisu prvi incidenti Vujoševića i Čovića, najviše brine to što se na svaki eksces odgovara čuđenjem, zgražanjem ili sleganjem ramena. Gomilu kazni platio Partizan zbog nesportskog ponašanja trenera  jer Vujošević „ne može da kontroliše“ temperament. S druge strane, još je u sećanju nikad nerazjašnjen fizički incident između legende Zvezde Dragan Džajića i Čovića, kao i Čovićevi verbalni sukobi sa mnogim ličnostima iz sveta sporta, ali i novinarima koji prate ovu oblast, među kojima se izdvajaju oni sa novinarom Vladanom Tegeltijom sa SOS kanala.

Ovi „junaci” srpske košarke imaju impresivne biografije – Čović je bivši potpredsednik Vlade Srbije, gradonačelnik Beograda, čelni čovek Košarkaškog saveza SR Jugoslavije. Vujošević je jedan od najtrofejnijih trenera, bio je selektor reprezentacije, a jednom je čak proglašen i za najboljeg trenera Evrolige. Te biografije, ugled i značaj tih ljudi, čine te incidente još težim i opasnijim po sport i srpsko društvo. Trebalo bi se samo setiti „Utiska nedelje“ u kojem su obojica gostovali i gorkog ukusa koji je ostao u ustima mnogih gledalaca te emisije. Za to vreme mnogobrojne košarkaške legende, oni koji su svojevremeno doveli ovaj sport na krov sveta i Evrope, stoje po strani i nemoćno posmatraju seriju mučnih skandala.

Zašto ne dignu svoj glas protiv čelnika nasilnika koji fizičkim razračunavanjem unižavaju sport koji je decenijama u nama budio ponos? Da li košarkaške legende podržavaju Čovića i Vujoševića svojim ćutanjem? Zašto, na kraju, ćuti vlast? Ili je možda najbolje da se sve zaboravi, u nadi da će čelnici naših najvećih klubova ubuduće kontrolisati bolje svoj bujni temperament. Pod uslovom da ih niko ne kritikuje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi